Loučíme se s Novým Zélandem

Osobní průvodce Novým Zélandem
Loučíme se s Novým Zélandem
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • V dnešním díle si shrneme veškeré díly o Novém Zélandu
  • Připomeneme si, jak vybrat letenku, co dělat po příletu, ale také jaká místa navštívit a nesmí chybět ani trocha historie

Posledních 12 týdnů jste s námi mohli poznávat různá místa, zajímavosti, ale i kulturu a jídlo Nového Zélandu. V prvním díle jsem se zaměřila na to, co vás čeká před odletem. Nejdůležitější je vybrat letenku a na výběr budete mít hned z několika leteckých společností a míst pro přistání. Nejjednodušší je letět do Aucklandu, jelikož se jedná o největší město Nového Zélandu.

Nový Zéland

Další důležitou věcí je vyplnit příjezdový formulář, kde naleznete i několik neobvyklých otázek – například, jestli nemáte zablácené boty. Turistické vízum dostanete na tři měsíce, ale je možné i pracovní vízum na rok. Získat ho však není úplně jednoduché. Určitě si nezapomeňte vyměnit koruny na novozélandský dolar. Pokud nebudete mít dopředu zamluvené ubytování, měli byste mít u sebe alespoň 1 000 NZD.

V dalším díle jste se dozvěděli, kolik obyvatel na Novém Zélandu žije, jaká je jejich skladba a kým byl vlastně tento stát objeven. Přibližně 5 milionů obyvatel obývá plochu o rozloze 270 000 kilometrů čtverečních, která se rozkládá na Severním a Jižním ostrově.

Nový Zéland

Vrátila jsem se také k příletu a jak se dostat z letiště. Můžete si vybrat mezi několika možnostmi, jako jsou autobus, auto, taxi, ale i sdílená spolujízda. Pokud si půjčíte auto, nezapomeňte na to, že se zde jezdí vlevo. V případě hromadné dopravy musíte počítat s tím, že intervaly jsou zde delší, než je tomu u nás. Hromadná doprava je zde ale také o poznání méně využívána.

Ve třetím díle jsem vám přiblížila největší město Nového Zélandu – Auckland. Žije tu přes milion obyvatel a nachází se na severu Severního ostrova. Město bylo založeno v roce 1840 a říká se o něm, že je to město plachetnic. Do roku 1865 byl Auckland hlavním městem Nového Zélandu, od té doby je jím Wellington.

Nachází se zde nejvyšší budova na jižní polokouli s názvem Sky Tower, která měří 328 metrů a pro milovníky adrenalinu je zde možnost skočit z horních pater pomocí připevněných lan, stejně jako projití po vnější straně budovy. Můžete navštívit také místní ZOO, planetárium, galerii umění a další.

Ve čtvrtém díle jsem se zaměřila asi na nejznámější místo na Novém Zélandu – Hobitín. Nachází se v městě Matamata a vstupenka vás vyjde na 89 NZD (1 400 Kč). Autobus vás odveze až přímo do Hobitína a v ceně je i průvodce, kterého máte po celou dobu k dispozici.

Uvidíte známé zelené dveře, kde bydlel Frodo Pytlík. Dovnitř se však již nedostanete kvůli předchozím návštěvníkům, kteří interiér a výzdobu ničili a kradli. Podíváte se na louku, kde byla oslava 111. narozenin Bilba, a prohlídku zakončíte návštěvou hospody, kde dostanete jablečný cider.

V následujícím díle jsem navázala na další filmová místa, kterých je na Zélandu opravdu mnoho. Zmínila jsem například film Letopisy Narnie: Princ Kaspian. Ve filmu se hlavní hrdinové ocitnou na pláži, kterou můžete navštívit i vy. Pláž Cathedral Cove se nachází na poloostrově Coromandel a dostanete se na ni procházkou, případně lodí. Mezi další filmy, které zde byly natáčeny, patří Hobit, Wolwerine, Vertical Limit, Poslední samuraj a další.

V šestém díle jsem se přesunula do města Wellington, kde se nacházejí filmová studia Weta. V hlavní budově, kde si zároveň koupíte lístek na prohlídku, si můžete koupit suvenýry. Najdete zde však i některé vystavené rekvizity z filmů. Jsou tu například vystaveny nohy Bilba nebo postava Gluma.

Nový Zéland

Filmovými studii vás provede průvodce a až na několik míst není možné fotit, ani natáčet. Ukáže vám, jak se dělají různé speciální efekty, kulisy, zbraně, masky brnění a obleky.

V dalším díle jsem ve městě Wellington zůstala. Wellington je hlavní město Nového Zélandu a žije zde přibližně 200 000 obyvatel. Je to také nejjižněji položené hlavní město na světě – nachází se na samotném cípu Jižního ostrova. Ze tří stran město omývá moře, je tak velmi větrné.

Najdete zde parlament, vládu, nejvyšší soud i muzeum, které je věnováno vojákům z 1. světové války. Postavy jsou zde v měřítku 2,4násobku lidské velikosti a byly vytvořeny ve studiích Weta. Jsou dotaženy do posledního detailu a celou výstavu můžete vidět zdarma, aby se každý mohl dozvědět o historii 1. světové války z pohledu novozélandských vojáků.

V osmém díle jsem se zaměřila na zvířata, která na Zélandu naleznete a která naopak vůbec. Na Zélandu žije hodně endemických druhů. To znamená, že je naleznete pouze zde. Mezi ně patří například pták Kiwi, Kakapo Soví, Tui, kobylka Weta, tučňák žlutooký a další. Také zde žije ohromné množství ovcí, které uvidíte prakticky všude. Ovcí je zde daleko více než lidí – více jak 25 milionů.

Nový Zéland

Také jsem vyjmenovala zvířata, která zde nenajdete – alespoň ty, co jsou nejméně oblíbené. Hada na Zélandu nepotkáte, stejně jako krokodýla. Jedovatí pavouci tu sice jsou, ale jsou tak vzácní, že se kousnutí bát nemusíte.

U dalšího dílu jsem se rozpovídala o jídle. Pokud patříte mezi gurmány a rádi ochutnáváte něco nového, bude pro vás Zéland pravým místem. Můžete ochutnat pravou maorskou kuchyni a zajít do restaurace, kde najdete jídla z celé Evropy i Asie. Se spropitným si nemusíte lámat hlavu, dáte ho jen v případě, že budete více než spokojeni.

Nový Zéland

Najdete zde také velké množství fastfoodů, jako je Mc Donald’s, KFC, Domino’s Pizza, Burger King, Pizza Hut, Wendy’s a Carl Jr. Novozélandským fastfoodem je Burgerfuel. Pokud si budete vařit sami, v obchodě seženete potraviny, které jsou u nás také běžně k dostání, jen budou většinou kvalitnější. A nezapomeňte ochutnat čokoládu Whittaker’s a zmrzlinu.

V předposledním díle jsem vás provedla sirnými prameny. Nachází se ve městě Rotorua, kde můžete asi nejvíce poznat maorskou kulturu. Geotermální prameny jsou cítit už při příjezdu do města a po celou dobu vás nejspíše pach síry neopustí.

Nový Zéland

V Waiotapu Thermal Park začnete u gejzíru, který je kousek od hlavního vchodu. Samotný park poté budete procházet přibližně dvě hodiny, pokud půjdete volným tempem. Na konci si můžete koupit v suvenýrech kosmetiku z místního bahna.

Naposledy jsem zmínila místa, která stojí za to navštívit. Jako první jsem uvedla jeskyně Waitomo se svítícími červy, kde se projedete na loďce. Kousek od jeskyní můžete zajít k vodopádu, kam se dostanete příjemnou procházkou lesem, navíc se zde nachází přírodní most z vápence. Zmínila jsem i vodopád Hunua Falls, ke kterému se opět dostanete procházkou lesem.

Nový Zéland

Na Zélandu se také nachází kopce s nejdelším názvem na světě – Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakita natahu najdete na jihu Severního ostrova poblíž města Porangahau. A jako skvělý zážitek můžete vyrazit na výlet do města Paihai a zaplavat si s delfíny ve volném moři. A pokud máte rádi sport, určitě vyrazte na ragbyový zápas klubu All Blacks.

Nový Zéland

Ve všech dílech jsem se snažila vám přiblížit, co všechno na Novém Zélandu můžete zažít a vidět. Určitě jsem nezmínila všechna místa, která stojí za vidění, zvláště co se týče Jižního ostrova, ale věřím, že jste se dozvěděli něco nového, zajímavého a někomu třeba i tyto informace pomohou k jednoduššímu cestování po Novém Zélandu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze