Sirné prameny – místo, které byste měli vidět

Osobní průvodce Novým Zélandem
Sirné prameny – místo, které byste měli vidět
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Rotorua je město, kde najdete maorskou kulturu, zorbing i sirné prameny
  • Zorbing vznikl na Novém Zélandu a v tomto městě si můžete vybrat hned z několika drah
  • Sirné prameny jsou největším turistickým lákadlem
  • Projití geotermálního parku Waiotapu vám zabere několik hodin, během niž uvidíte sirná i bahenní jezírka

V dnešním díle se zaměříme na místo, kde se nachází sirné prameny – město Rotorua. Rotorua se nachází na severu Severního ostrova poblíž stejnojmenného jezera a žije zde necelých 60 tisíc obyvatel. V tomto městě také můžete asi nejvíce poznat maorskou kulturu. Už při příjezdu ucítíte výrazný závan síry. Po chvilce si zvyknete, pokud jste ale na pachy háklivější, je možné, že vás bude bolet po nějaké době hlava.

Rotorua je známá zorbingem. Pokud netušíte, o co se jedná, je to jednoduše velký nafouknutý míč, do kterého si vlezete a kutálíte se dolů z kopce. Kopec není nijak prudký, ale i tak naberete rychlost. Zorbing vznikl přímo na Novém Zélandu a můžete si vybrat hned z několika tratí, které končí ochrannou sítí, případně se samovolně zastavíte. Ceny začínají na 40 NZD (610 Kč), mohou se však vyšplhat i na trojnásobek, záleží, jakou variantu si zvolíte.

Nový Zéland

Určitě největším zážitkem jsou ale geotermální prameny Waiotapu Thermal Park. Začněte návštěvou gejzíru Lady Knox kousek od hlavního vchodu do pramenů, navíc je zde parkoviště. Každý den je možné gejzír vidět v 10:15 místního času, a to včetně přednášky. Doporučuji přijít alespoň 15 minut předem, abyste viděli. Gejzír v průběhu přednášky začne pomalu bublat, až vytryskne do výše 10 až 20 metrů. Pokud se však domníváte, že vytryskne každý den samovolně ve stejnou dobu, není tomu tak. Dovnitř gejzíru před vytrysknutím dají zaměstnanci směs, která výtrysk způsobí.

Nový Zéland

Geotermální park Waiotapu Thermal Park budete procházet několik hodin. Určitě se namažte opalovacím krémem, na mnoha místech není stín a navíc je zde větší teplo vzhledem k bublající vodě a bahnu. Cesty jsou zde dobře označeny, stejně jako to, kam nemáte chodit. Také se několikrát kříží, takže některá místa projdete vícekrát.

Po celou dobu prohlídky se připravte na silný sirný zápach, který nepřestanete vnímat. Na začátku prohlídky budete procházet kolem kráterů, ze kterých stoupá pára. V některých je bahno, v jiných voda. Do všech kráterů neuvidíte, některé cesty jsou dále kvůli bezpečnosti. Kolem kráterů je země zabarvená různými barvami hnědé, fialové, červené, oranžové a žluté.

Asi nejznámějším geotermálním prvkem je zde takzvaný „Champagne Pool“ (bazén šampaňského). Název vznikl díky malým bublinkám oxidu uhličitého, které vidíte, jak vyvěrají ven na hladinu. Krásným pohledem to však na tento „bazén" končí, koupat byste se v něm opravdu nechtěli. Na okraji si všimnete jasně oranžové barvy, která je způsobena minerálem Orpimentem, což je sloučenina arsenu a siřičitanu. Voda má navíc 75 stupňů Celsia.

Nový Zéland

Dalším místem, které vás zaujme barvou, je Roto Karikitea (Ďáblova koupel). Barva tohoto jezírka je sytě žlutozelená. Ani v tomto případě by to pro vás nebyla příjemná koupel. Za sytou barvu může kombinace sirovodíkových plynů a železitých solí. Jeho teplota je pouhých 14 stupňů Celsia, což je na místo kde se nachází, velmi málo.

Nový Zéland

Ze sirných pramenů si můžete odnést širokou škálu kosmetiky, jako jsou tuhá a tekutá mýdla, krémy, peelingy a další. Vše si můžete zakoupit přímo u vstupu, kde je i prodejna se suvenýry. Prodejnou budete procházet i při východu, takže doporučuji nakupovat až poté. Pokud byste nenakoupili tady, můžete si kosmetiku koupit prakticky v jakémkoliv obchodě se suvenýry, jelikož je zde velmi oblíbená. Před zakoupením si určitě nejdříve ke kosmetice čichněte, aby vám vůně bahna nevadila. Všude jsou rozmístěné testery, nemusíte se tedy bát, že byste kupovali něco, co nevyužijete.

Nový Zéland

Pokud se vydáte do Rotorui a navštívíte sirné prameny, uvidíte pravděpodobně místo, které jinde na světě nenajdete. Pokud máte rádi adrenalin, určitě zajděte i na zorbing. Pro ty, kteří si budou chtít po celodenním výletě odpočinout, jsou připraveny termální lázně, kterých je ve městě hned několik. A na co se můžete těšit příště? Na jaká další místa ještě můžete zajet, nebo co dalšího můžete zažít.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze