Jídlo a potraviny na Novém Zélandu – budou se vám sbíhat sliny

Osobní průvodce Novým Zélandem
Jídlo a potraviny na Novém Zélandu – budou se vám sbíhat sliny
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • V dnešním díle se podíváme na tradiční jídla ze Zélandu
  • Kromě maorské kuchyně zde najdete podobná jídla jako v Evropě
  • Novozélanďani mají rádi fastfoody, kterých je zde mnoho
  • V obchodech najdete kvalitní potraviny, které jsou většinou místní

V dnešním díle se zaměříme na jídlo. Nový Zéland je, co se týče jídla, opravdovým zážitkem. Můžete zde ochutnat prakticky vše, a to téměř vždy ve vyšší kvalitě, než jsme u nás zvyklí. Je jedno, jestli si nakoupíte v obchodě a něco si uvaříte, zajdete do restaurace, nebo půjdete do fastfoodu. Používají se zde převážně místní suroviny, a to je na chuti znát.

Nový Zéland

Pokud se zaměříme na místní maorskou kuchyni, určitě je potřeba zmínit přípravu jídla stylem Hāngī. Jedná se o tradiční způsob vaření ve vykopané jámě. Pokud chcete ochutnat maorskou kuchyni, nejlepší příležitost k tomu budete mít ve městě Rotorua. Nacházejí se tam sirné prameny a místní vaří přímo v nich. Mezi jídla, která se takto vaří, patří především kuřecí, vepřové a skopové maso. Ze zeleniny jsou to brambory, dýně a sladké brambory.

Do jídel, která jsou v nabídce v restauracích, se propsala Evropa a poté samozřejmě sousední státy. V restauraci si běžně můžete objednat těstoviny, sushi, fish and chips, žebírka, cibulové kroužky, pizzu, veškeré druhy mas, včetně vnitřností, a samozřejmě ryby. V restauraci také často nabízí jídlo pro více lidí, což představuje prkýnko většinou složené z hranolek, cibulových kroužků, masa a případně mořských plodů. Co se týče spropitného, není to jako u nás. Obsluha se spropitným automaticky nepočítá a dává se pouze v případě, že jste byli více než spokojeni. Pokud se spropitné očekává, jste na něj upozorněni již v jídelním lístku, kde je uvedeno, že k ceně bude připočtena částka v určitém procentu.

Nový Zéland

Určitě doporučuji ochutnat žebírka, fish and chips a jehněcí. Jehněčí zde má úplně jinou chuť, než jsem kdy mohla zkusit ochutnat a je naprosto skvělé. Podíl na tom bude mít samozřejmě i fakt, že se ovce pasou pouze venku a mají volný pohyb. Stejně tak tomu je i u jiných zvířat.

Nový Zéland

Pokud nejste úplně zastáncem zdravé stravy, najdete tu mnoho fastfoodů, jako je Mc Donald’s, KFC, Domino’s Pizza, Burger King, Pizza Hut a další. Osobně mě překvapila chuť Mc Donald’s, kterou bych přisuzovala kvalitnějšímu masu. Na mnoha místech nabízí typ masa Angus. Další fastfoody, které můžete navštívit, jsou Wendy’s a Carl Jr. A Burgerfuel. Ten je přímo novozélandským fastfoodem. Setkáte se zde také s klasickými „okýnky“, kde si můžete koupit nudle s gyrosem nebo tofu, hranolky, pizzu a podobně.

Jestli vás baví vařit, v obchodě budete vybírat hodně dlouho. Jídlo je zde kvalitní a co se týče cen, za některé položky zaplatíte prakticky stejně jako u nás. Jako příklad uvedu chleba (toustový, klasický zde nemají), vejce, některou zeleninu a maso. Zajímavé například je, že zde mají mleté maso v jednotné ceně, ale každá vanička váží různě. Rozdíly v hmotnosti nejsou nijak markantní, ale lidé si vybírají podle toho, kolik masa potřebují, ne podle ceny. Určitě si kupte kiwi, které je zde žluté. A nebojte se, nebudete muset čekat další týden, než vám doma dozraje, můžete ho sníst hned. Grepy i citrony jsou na Novém Zélandu také sladší, než na co jsme běžně zvyklí.

V obchodech mají velký výběr čokolád několika druhů a příchutí. Prodávají se po 100 g, ale také po 250 g. Pokud budete váhat nad tím, co přivézt, toto je ta správná volba. Určitě ochutnejte slaný karamel, oříšek a Hokey pokey. Hokey pokey je karamelová příchuť s kousky voštinového karamelu. Ten můžete znát ze Squid Game – jedná se o rozpuštěný cukr, do kterého se přidá jedlá soda – tím zpění. Nejoblíbenější čokoláda je zde značky Whittaker’s.

Co se týče sladkých jídel, měli byste vyzkoušet zmrzlinu. Opět zmíním příchuť Hokey pokey, která je výborná. Z příchutí si však budete moci vybírat hodiny, Novozélanďani mají rádi dobrou smetanovou zmrzlinu. Mají zde téměř všechny příchutě, které si představíte. Jako dezert ochutnejte Pavlova. Je to klasický vánoční dezert z bílků, naplněný šlehačkou a čerstvým ovocem. A když už jsme u vánočních svátků – na štědrovečerní večeři se podává pečená šunka a krůta, pečená zelenina a brambory, mix salátů, anglický puding, Pavlova a další. Vše se dává do velkých mís na stůl a každý si může nabrat kolik chce.

Na Novém Zélandu byste špatné jídlo hledali těžce. Ať už vyzkoušíte jídla, která znáte, nebo objevíte nové chutě, nejspíše nebudete litovat. Maso je zde výborné kvality, ale i vegetariáni si přijdou na své. A jelikož jsem se na začátku zmínila o sirných pramenech, tak v dalším díle se na ně zaměřím.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze