Novozélandské aerolinky budou před nástupem do letadla vážit cestující

Novozélandské aerolinky budou před nástupem do letadla vážit cestující
Fotografie: unsplash.com
  • Vážení je zcela anonymní a budou o něj cestující požádáni při odbavení
  • Průzkum hmotnosti provádí mezinárodní letiště v Aucklandu do 2. července
  • Přesnějšími daty o celkové váze letadla mohou zajistit vyšší bezpečnost i optimální spotřebu paliva

Každý, kdo někdy letěl, ví, jak probíhá kontrola na letišti, než se dostane do samotného letadla – vytáhnout všechny kovové předměty, věci po kapsách i náušnice a projít přes kontrolu. Na Novém Zélandu teď přibude ještě jeden krok – zvážit se. Podle CNN o to novozélandské aerolinky požádal Úřad pro civilní letectví Nového Zélandu. Nejedná se však o pevně zavedenou rutinu, cestující se budou vážit pouze na mezinárodním letišti v Aucklandu do 2. července.

Vše je anonymní

Průzkum hmotnosti cestujících, jak program aerolinky Air New Zealand pojmenovaly, má za úkol zjistit údaje o zatížení a rozložení hmotnosti v letadlech. „Vážíme vše, co jde do letadla – od nákladu přes jídlo na palubě až po zavazadla v nákladovém prostoru. Pro zákazníky, posádku a příruční zavazadla používáme průměrné hmotnosti, které získáváme z provádění tohoto průzkumu,uvedl specialista letecké společnosti Alastair James a dodal, že vážení může představovat pro mnoho cestujících nepříjemnou záležitost, a proto je hmotnost skryta jak cestujícím, tak personálu, aby bylo vážení zcela anonymní.

Kontrola váhy probíhá tak, že cestující jsou požádání, aby se při odbavení postavili na digitální váhu a informace se následně odešlou do průzkumu. Vážení je dobrovolné a pomůže k přesnějším informacím, jak moc je letadlo zatížené, což povede k optimalizaci spotřeby paliva i větší bezpečnosti.


Tento průzkum nezavedly novozélandské aerolinky poprvé. Naposledy byli cestující váženi v roce 2021, kdy ovšem do cestování zasáhl koronavirus a mezinárodní lety prakticky nebyly a když už, tak s menším počtem cestujících. Aerolinky tedy chtějí získat nová data, kdy se už mezinárodní cestování vrátilo do stavu před pandemií.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze