Czech Press Photo vyhrál snímek z války v ukrajinské Buči

Czech Press Photo vyhrál snímek z války v ukrajinské Buči
Fotografie: unsplash.com
  • Do 28. ročníku soutěže Czech Press Photo se přihlásilo 234 autorů z Česka a Slovenska
  • V letošním ročníku bylo vypsáno osm fotografických kategorií
  • Vítězný snímek vyfotil Vojtěch Dárvík Máca, který na Ukrajině dokumentoval válečné události
  • Výstavu vítězných snímků si můžete prohlédnout v Národním muzeu do 31. července 2023

Mezinárodní odborná porota soutěže Czech Press Photo vybrala za fotografii roku 2022 snímek ze série fotografií Vojtěcha Dárvíka Mácy, který na Ukrajině dokumentoval válečné události ve městech Buča a Irpiň. Do 28. ročníku soutěže Czech Press Photo se přihlásilo 234 autorů z Česka a Slovenska, kteří zaslali více než šest tisíc prací. V letošním ročníku bylo vypsáno osm fotografických kategorií (Aktualita, Reportáž, Každodenní život, Portrét, Lidé, o kterých se mluví, Umění a kultura, Sport, Člověk a životní prostředí). Vítězové 28. ročníku Czech Press Photo byli vyhlášeni včera na slavnostním ceremoniálu v Národním muzeu, kde bude možné si fotografie prohlédnout od 1. února až do 31. července 2023.

„Tato fotografie odhaluje, co se stalo na Ukrajině. To, že čeští fotografové přijeli dokumentovat válečné zločiny a viděli vše na vlastní oči, je nesmírně důležité. Je důležité ukazovat i takto šokující obrazový materiál, protože lidé mnohdy nevědí, co se tam skutečně stalo. Oběti byly mučeny, zavražděny a tyto příběhy musí veřejnost vidět,“ okomentoval vítězný snímek člen poroty, ukrajinský fotograf Evgeniy Maloletka.

„V Irpini i v Buči jsem se ocitl bezprostředně po ústupu ruské armády. Na ulicích stále ležela mrtvá těla civilistů, některá i několik týdnů. Všude ve městech a v okolí stála ohořelá vojenská technika a velká většina budov byla rozstřílená dělostřeleckou municí, přičemž některé z domů stále hořely. V Buči jsem pobýval několik dní, zprvu díky svému soukromému kontaktu. Smutnou symbolikou tohoto města se stal masový hrob čítající přes 300 těl civilních obětí, často surově popravených. Ve chvíli, kdy jsem byl v Buči, bylo právě nalezeno místo, kde Rusové popravili zastřelením šest osob – dva muže, čtyři ženy. Jedna z žen byla údajně ještě v nezletilém věku. Všichni zastřelení byli politi hořlavinou a zapáleni, armáda takto chtěla zahladit stopy. Buča, to jsou obrazy sbírání lidských ostatků zavražděných civilistů, mrtvý muž ležící na zemi stále svírající svazek klíčů od domu nebo pes věrně čekající u těla svého pána,“ uvedl fotograf Vojtěch Dárvík Máca.

Podívejte se na vítězné snímky v jednotlivých kategoriích

Aktualita


Czech Press Photo/Ukrajina/válka

Reportáž


Czech Press Photo/lidé

Každodenní život


Czech Press Photo/lékař

Lidé, o kterých se mluví


Czech Press Photo/lidé/premiér/prezident

Portrét


Czech Press Photo/portrét

Umění a kultura


Czech Press Photo/lidé/kultura

Sport


Czech Press Photo/sport/přiroda

Člověk a životní prostředí


Czech Press Photo/požár/oheň

Kompletní galerii vítězných snímků a sérií si můžete prohlédnout zde.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze