To nejzajímavější z roku 2022 podle redakce fZone.cz

To nejzajímavější z roku 2022 podle redakce fZone.cz
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz

Rok 2022 se nezadržitelně blíží ke svému konci, takže je čas na závěrečnou rekapitulaci. Co kterého člena redakce fZone.cz v uplynulém roce zaujalo nejvíce? Podívejte se na dnešní výběr!

To nejzajímavější podle Martina Fajmona

Satelit, který můžete mít doma

Kdybych si měl vybrat recenzi jednoho zařízení, na které za rok 2022 dodnes vzpomínám, bude to ta na reproduktor Bang & Olufsen BeoPlay A9. Málokdo asi pochopí, proč by si měl pořizovat reproduktor za 70 tisíc korun, ovšem jakmile jej máte možnost otestovat, řeknete si něco ve stylu: Bože, to je skvělý. To stejné jsem si říkal i já, reproduktor pro mě spadá do kategorie „puristického nebe“ a zvuk je zkrátka fantastický. Kdo ještě neslyšel, doporučuji vyzkoušet, kdo ještě ani nečetl, doporučuji mrknout se na recenzi.

Náhrada televize? Ano prosím

Za rok 2022 jsme otestovali nespočet televizorů špičkové kvality a téměř každý druhý bych chtěl mít ve svém obýváku. I přesto jsem hned v lednu roku 2022 otestoval něco, co změnilo můj pohled na to, jak by měl obývák vypadat. Otestoval jsem totiž projektor Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150", který dokáže vykouzlit úhlopříčku až 150", přesto je vše ukryté v rozměrech běžného přehrávače videokazet. Pokud máte rádi velké filmové večery, přesto nechcete, aby vám doma zavazela obrovská televize, může být Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150" ideální volbou.

To nejzajímavější podle Terezy Láskové

Planety na dosah ruky


Brněnské planetárium mám hodně ráda – jeho program je bohatý a vždy se snaží podat někdy i nudné informace s dávkou vtipu. Prostě nikdy se tam nenudíte. Letos Hvězdárna a planetárium Brno uspořádalo Festival planet, na Kraví hoře jste se tak mohli projít mezi Sluncem, Měsícem, Zemí a Marsem. Jednotlivé modely byly 10 metrů velké a byly pojmenovány Lunalón, Terralóna, Marsmeloun a Heliosféra. Aby všemu dodala ještě větší šmrnc, uspořádala hvězdárna u modelů sraz Jediů, mezi nimi se tak jeden večer pohybovaly stovky svítících mečů. Návštěvu jsem si v létě opravdu užila a kdo zůstal do večera, mohl si zadarmo vychutnat film s hvězdnou tématikou.

model Slunce

První snímky teleskopu Jamese Webba


Teleskop se vydal do vesmíru na konci roku 2021 a na jeho první snímky jsme si počkali téměř půl roku. Nejdříve se veškerá zrcadla musela nastavit a zkalibrovat, teprve poté vypustila NASA do světa úplně první barevné snímky. Pamatuji si, že online přenos se neustále zasekával, jelikož byl systém přetížen. Prvních pět snímků jsme mohli vidět 12. července a NASA si dala opravdu záležet na výběru. Snímky porovnala s Hubbleovým teleskopem a rozdíl byl opravdu značný. Teleskop snímá vesmír v barvách, které lidské oko nevidí, a tak se dalo s barvami hezky „pohrát“, aby byl výsledek dokonalý.

Mlhovina Carina

Mise Artemis I


Toto byla rozhodně událost roku pro všechny vesmírné fanoušky. Ačkoliv je to jen začátek návratu lidí na Měsíc, od posledního přistání na Měsíci uplynulo neuvěřitelných 50 let. NASA tento let plánovala několik let, aby ho dotáhla do posledního detailu. Od původního plánu, kdy měl start proběhnout 29. srpna, sice sešlo kvůli potížím, ale o to větší bylo napětí, když se 16. listopadu více jak dvoutunová raketa SLS zvedla ze Země a Orion zamířil k Měsíci. V době startu u nás bylo ráno, takže kdo chtěl start vidět online, musel si natočit budík. Stálo to ovšem za to. Sledovala jsem celou cestu Artemis I od začátku, a to že NASA umožnila sledovat online vše od startu až po přistání, bylo skvělé.

Start Artemis I

To nejzajímavější podle Kristýny Dvořáčkové

Disney+


I během letošního roku jsem pro vás vybírala ty nejlepší filmy a seriály z různých streamovacích platforem. Ale všichni fanoušci, včetně mě, čekali na spuštění služby Disney+. Ta ještě před spuštění lákala na bohatou programovou nabídku. Pořady, které jsou na Disney+ dostupné, pocházejí z produkce studií Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic a Star. Takže se všichni mohli těšit na oblíbené superhrdiny z Marvel Cinematic Universe. Disney+ také nabízí nepřeberné množství animovaných filmů a dokumentů.

Disney+

Disney+ můžete sledovat na chytrých televizorech, set-top boxech, mobilních zařízeních a v internetových prohlížečích. Aplikaci Disney+ můžete nainstalovat také na herní konzole Sony Playstation 4, Sony Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X a Xbox Series S. Nabídka zařízení je tedy velmi široká.

Na Disney+ mám několik svých oblíbených filmů a seriálů. Jako velký fanoušek Marvel Cinematic Universe vám mohu doporučit seriál Loki nebo WandaVision. Na platformě můžete také zhlédnout nejnovější celovečerní snímky – Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství nebo Thor: Láska jako hrom. Velmi brzy Disney+ uvede také film Black Panther: Wakanda nechť žije.

Další Instax do sbírky


Jsem milovník instantních fotografií, ale ještě více mám ráda instantní tiskárny, na kterých si můžu vytisknout cokoliv chci. Letos na podzim přivítal Fujifilm do své rodiny další skvělou tiskárnu Instax Square Link. Liší se hlavně formátem tištěných snímků, který je čtvercový. Velikost snímků je 62 × 62 mm. Přesně na tento formát jsem čekala a z tiskárny jsem opravdu nadšená.

Instax Square Link

Díky aplikaci SQUARE Link si s fotkami můžete vyhrát ještě před tiskem. Na snímky můžete přidat nápis, emotikon nebo další obrázek. S aplikací můžete vytvářet také koláže. To znamená, že lze dát na jeden výtisk více snímků. Aplikace umí také tisknout snímky z videí. Instax umí tisknout snímky s QR kódy a můžete si vybrat hned z několika variant. Do QR kódu lze nahrát tajný vzkaz nebo zašifrovat odkaz na polohu či konkrétní webovou adresu. Samotné fotky jsou pestrobarevné a kvalitní stejně jako u jiných Instaxů.

A zase ten koronavirus


Během letošního i letošního roku jsme vás přinášeli mnoho informací o mutacích, vakcínách a jejich vedlejších účincích. Nejvíce koronavirus trápil Česko na začátku roku, kdy se počty nově nakažených vyšplhaly až k šedesáti tisícům za jeden den. Jen pro připomenutí, 2. prosince 2022 uběhly tři roky od prvního nahlášeného případu v čínském Wu-chanu.

Koronavirus

Koronavirus ale nebyl jediný, který v letošním roce svět potrápil. V květnu se objevily první případy opičích neštovic v Evropě, Severní Americe, Austrálii a Izraeli. Opičí neštovice, nově nazývané mpox, se řadí mezi infekční onemocnění způsobené virem opičích neštovic. Jedná se o zoonotické onemocnění, což znamená, že se může šířit ze zvířat na člověka a mezi lidmi.

Film, na který všichni čekali


Na začátku roku se začalo šuškat o pokračování legendárního snímku Avatar od režiséra Jamese Camerona. Všechny spekulace byly v dubnu potvrzeny. Jak už teď víte, Avatar: The Way of Water přišel do kin 16. prosince. A navíc se v příštích letech vždy s odstupem dvou let dočkáme dalších dílů.

A jak si snímek zatím v kinech vede? Avatar: The Way of Water během premiérového víkendu po celém světě vydělal 435 milionů dolarů (necelých 10 miliard korun). Z toho 134 milionů dolarů (3 miliardy korun) ve Spojených státech. Snímek se umístil mezi tři nejvýdělečnější filmy uvedené během pandemie koronaviru.

To nejzajímavější podle Michala Pavlíčka

Rozpačitý nástup streamovacích služeb

Na fzone.cz se věnuji primárně chytrým televizím, a tak mi v letošním roce nemohl uniknout nástup hned dvou velkých streamovacích služeb na český trh. Řeč je samozřejmě o HBO Max a Disney+, které rozšířily do té doby dominantní Netflix, respektive nahradily paběrkující HBO GO. Velká očekávání ze stran českých uživatelů však zůstala do značné míry nenaplněna. Nabídka titulů není tak bohatá, jak se předpokládala, byť se situace postupně zlepšuje.

Disney+

Pro českého uživatele je velký problém dabing, na který je často zvyklý (byť ten novější je mnohdy pochybné kvality), zejména u některých kultovních titulů je žádoucí. A v tom je zakopán pes. Zejména Disney+ má z nepochopitelných důvodů v dabingu velké nedostatky, kdy očividně nejde ani o problém s právy. Chybí totiž například dabing u jednoho dílu seriálu v jedné řadě. Případně je jako český dabing označen maďarský. Obdobné potíže se týkaly také HBO Max, které dokonce lákalo na český dabing u staršího seriálu Alf s ikonickým Otou Jirákem, nicméně dodnes nebyl přidán. Situace se sice zlepšuje, ale zdaleka ne tak, jak by si platící zákazník představoval.

Konzolové hraní bez konzole

Hraní her je dnes možné takřka na jakémkoliv zařízení. Můžete mít počítač, konzoli či telefon. Hudbou blízké budoucnosti je cloudové hraní, kdy nemusíte mít žádný hardware, ale pouze patřičné zařízení a placenou službu. Velmi zajímavým a navíc použitelným řešením je letošní rozšíření služby Xbox Game Pass Ultimate na všechny chytré televize Samsung modelového roku 2022. Postačí vám jen chytrá televize a herní ovladač, následně můžete hrát kvalitní herní tituly, aniž byste museli investovat do koupě samotné konzole. I s průměrným internetem vše funguje spolehlivě a plusem budiž i fakt, že vše pracuje i na opravdu základních modelech Samsung od zhruba 14 tisíc korun.

Samsung Xbox Game Pass

To nejzajímavější podle Ioannise Papadopoulose

Druhá generace virtuální reality od Sony

Jakožto nadšený hráč se těším na začátek prodeje headsetu PlayStation VR2, který by měl nabídnout kvalitní VR zážitek za přívětivou cenu. Z hardwarové výbavy pak zaujme zejména možnost renderovat obraz ve vysokém rozlišení 2 000 × 2 040 pixelů na oko s podporou HDR a 90/120 Hz či přítomnost funkce See-Through View, která umožní si prohlédnout okolí i s nasazeným headsetem. Dost možná největší síla značky PlayStation však spočívá v širokém a zajímavém portfoliu her, a tak doufám, že se s příchodem headsetu dočkáme i zástupu kvalitních herních titulů, které využijí všechny možnosti PlayStationu 5 včetně špičkové haptické odezvy.

Sluchátka s čističkou vzduchu?

Pokud bydlíte ve (velko)městě, jistě vám není cizí problém se znečištěným ovzduším. I proto mě zaujal netradiční nápad společnosti Dyson vyrobit sluchátka, která odbourají hluk i nečistoty ve vzduchu. Futuristická sluchátka Dyson Zone obsahují elektrostatické filtry, které jsou schopny pochytat i ty nejmenší částice, například alergeny, ale také prach z brzdových destiček a další industriální nečistoty. Karbonová vrstva obohacená o draslík se pak postará o odbourání NO2 a SO2. Geniální? Na první pohled ano, hodně však podle mě bude záležet na komfortu nošení relativně robustních sluchátek, nehledě na (pro Dyson typicky) prémiovou cenu přesahující 20 tisíc korun.

Dyson Zone

God of War zabodoval, co dál?

Nejnovější God of War Ragnarök se skutečně povedl a právem posbíral mnohá ocenění za jednu z nejlepších her letošního roku. Netřeba se však obávat herního sucha, neboť hned v lednu dorazí očekávaný remake Dead Space a v průběhu 2023 nás čeká hned několik zajímavých titulů, ať už se jedná o Harry Potter Hogwarts Legacy či nový díl ze série Star Wars.

To nejzajímavější podle Ondřeje Pohla

Letíme na Měsíc!

Když se před třemi lety slavilo 50. výročí přistání lidí na na Měsíci, byl to spíše důvod ke smutku. I když průzkum pomocí družic a sond zaznamenal značný rozmach, pro příslušnáky lidské rasy se vesmír smrskl na nízkou oběžnou dráhu a stísněné prostory Mezinárodní vesmírné stanice.

Optimismu nepřidaly ani takové zprávy, že projekt návratu na Měsíc nabírá neustálá zpoždění, a to včetně tak bizarních důvodů, jako jsou soudní spory. To vše je ale nyní minulostí a mise Artemis I slaví úspěch. Budoucnost tak bude více než zajímavá.

Starlink do každé rodiny

Když Elon Musk poprvé představoval nápad se Starlinkem, internet byl plný názorů, že něco takového nemůže fungovat, už jen z fyzikálního nebo ekonomického hlediska. Když přišla první funkční demonstrace, byla to maximálně tak hodně drahá hračka pro armádu. No a po komerčním spuštění to byla akorát tak drahá hračka.

Je paradoxní, že v roce, kdy bylo nejpoužívanějším slovem „zdražování“, přišel Starlink se zásadním snížením ceny. Zjednodušeně řečeno, je jen o kousek dražší než 5G/4G modem a neomezený tarif od českých operátorů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze