Stealth dron od Airbusu by mohl pomáhat lidským pilotům stíhaček v boji

Stealth dron od Airbusu by mohl pomáhat lidským pilotům stíhaček v boji
Fotografie: Airbus
  • Wingman letí po boku vedoucího letové formace a podporuje jeho úkoly
  • Podle konceptu Airbusu by se mohl obejít bez pilota
  • Je to součást nové a širší strategie vojenského letectví

Kdo poctivě sledoval filmy jako Top Gun a další věnující se vzdušným soubojům, ten si je dobře vědom, že pilot je vždy jen tak dobrý, jak je kvalitní jeho wingman, tedy pilot, který letí po boku vedoucího letové formace. Tito piloti si v misi poskytují vzájemnou podporu a zálohu. Nejspíše i proto Airbus představil koncept bezpilotního stealth dronu, který by měl pomáhat lidským pilotům stíhaček při ozbrojeném vzdušném boji.

Model prototypu letounu ve skutečném měřítku nazvaný jednoduše Wingman bude tento týden k vidění na mezinárodní výstavě letectví a kosmonautiky ILA v Berlíně. Podle Airbusu budou úkoly Wingmana sahat od průzkumu a rušení cílů až po střelbu na nepřátele na zemi nebo ve vzduchu.


Nový dron společnosti Airbus však nebude mít pilota vůbec. Francouzská letecká firma však zdůraznila, že lidský pilot stíhačky bude mít nad svým strojovým pomocníkem vždy plnou kontrolu. Wingman je přibližně stejně velký jako stíhačka. Dron bude schopen dělat vše, co pilotovaná stíhačka, ale bez rizika ohrožení lidského života. To znamená, že může být vyslán na nebezpečnější mise.

Německé letectvo vyjádřilo jasnou potřebu bezpilotního letounu, který by létal společně s pilotovanými stíhačkami a podporoval jejich mise,“ řekl při představení konceptu Michael Schoellhorn, generální ředitel společnosti Airbus Defence and Space. „Náš koncept Wingman je odpovědí.

Evropa v současné době pracuje na takzvaném Future Combat Air System (FCAS), který má nahradit současné technologie protivzdušné obrany. Návrh zahrnuje vybudování nového zbraňového systému, stíhacího letounu šesté generace, který by nahradil letoun Eurofighter, a dálkově řízených bezpilotních letounů s rojem. Wingman by se mohl stát součástí tohoto systému někdy kolem roku 2045. Zatím existuje pouze jako 3D maketa v životní velikosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze