S otravnými drony si poradí laserem naváděné rakety

S otravnými drony si poradí laserem naváděné rakety
Fotografie: BAE Systems
  • Firma BAE Systems připravila systém pro obranu před drony
  • Využívá stávající rakety APKWS
  • Nemusejí cíl přímo zasáhnout, ale explodují v jeho blízkosti

Než se z dronů staly dětské hračky a všudypřítomní pomocníci, jednalo se vojenská bezpilotní letadla. Jak ale jejich dostupnost roste, zvyšují se i obavy, že by je někdo mimo armádu mohl využít k teroristickým útokům. Proto se vedle samotných dronů zkoumá, jak se před nimi chránit.

Jako rozumné se zdá být nasazení jiného dronu, poněkud futuristicky působí využití laseru. A samozřejmě tady máme i různé formy vystřelovacích sítí, elektronických útoků nebo trénovaných dravců.

APKWS
Rakety APKWS se dají použít v mnoha bojových situacích.

V tomto kontextu působí návrh firmy BAE Systems skoro až nudně. Systém zahrnuje použití raket APKWS s laserovým naváděním, které běžně slouží k sestřelování bezpilotních letounů.

Normálně by bylo zaměření pohyblivého a malého cíle náročné, ale zde se tajemství skrývá v upraveném detonátoru rakety. Díky němu nemusí rakety zasáhnout bezpilotní letouny, aby je zničily – místo toho stačí, aby explodovaly v jeho blízkosti. Výsledkem je tak vysoká účinnost. Může se sice zdát, že používání velkých raket na malé drony není efektivní, ale využití stávající munice je pro armádu levnější, než zavádět úplně nový systém, tvrdí BAE Systems.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze