Deskové hry mohou u malých dětí rozvinout matematické dovednosti

Deskové hry mohou u malých dětí rozvinout matematické dovednosti
Fotografie: unsplash.com
  • Tyto hry učí rozpoznávat čísla, počítat body a provádět jednoduché sčítání a odčítání, rozvíjejí kritické myšlení, logiku a schopnost plánovat a předvídat výsledky
  • Dalším důležitým aspektem deskových her je interakce s ostatními hráči, díky kterým děti vyjadřují své myšlenky a vysvětlují postupy

Matematické schopnosti jsou klíčovou součástí rozvoje dítěte a připravují ho na úspěch ve vzdělání v každodenním životě. Existuje mnoho způsobů, jak podporovat rozvoj matematických dovedností u dětí, a jedním z nich jsou deskové hry. Tyto hry nejenže přinášejí zábavu a radost, ale také nabízejí vynikající příležitost pro děti se naučit matematiku přirozeným a interaktivním způsobem.


Podle independent.co.uk je hraní deskových her jedním ze způsobů, jak rozvíjet matematické schopnosti u dětí. Nová studie prokázala, že děti, které pravidelně hrají deskové hry, mají lepší matematické výsledky ve škole než jejich vrstevníci, kteří tyto hry nehrají. Jedním z hlavních důvodů, proč deskové hry zahrnují rozvoj matematických dovedností, je to, že při nich děti pracují s čísly, počítají, porovnávají a řeší různé matematické problémy. Například hry Hadi a žebříky nebo Člověče nezlob se učí děti rozpoznávat čísla nebo počítat políčka. Ostatní strategické deskové hry, jako jsou šachy nebo Monopoly, rozvíjejí kritické myšlení, logiku a schopnost plánovat a předvídat výsledky.

Dalším důležitým aspektem deskových her je interakce s ostatními hráči. Během hry děti komunikují, vyjadřují své myšlenky a obhajují své tahy. Tato interakce podporuje vývoj matematického myšlení, protože děti se učí vyjadřovat své myšlenky a vysvětlovat své postupy. Deskové hry také podporují rozvoj prostorového myšlení u dětí. Například puzzle nebo stavebnice pomáhají dětem pochopit geometrické tvary a vzorce. Učí se manipulovat s různými objekty a vnímat jejich vlastnosti a vazby.

Je důležité, aby rodiče a pedagogové podporovali hraní deskových her jako součást vzdělávacího procesu. Odborníci doporučují vybírat hry, které jsou vhodné pro věk a schopnosti konkrétního dítěte. Existuje mnoho edukačních her, které jsou zaměřeny na rozvoj matematických dovedností a jsou zábavné zároveň.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze