Dnes je Světový den duševního zdraví. Jak můžeme s úzkostí bojovat?

Dnes je Světový den duševního zdraví. Jak můžeme s úzkostí bojovat?
Fotografie: unsplash.com
  • 10. října si každoročně připomínáme Světový den duševního zdraví
  • Od úzkosti může pomoci dechové cvičení nebo práce s myšlenkami
  • Pro dosažení pokroku by měl každý svým obavám opakovaně čelit

Úzkost se v menší či větší míře dotýká většiny z nás. Ačkoli pro některé lidi může být jen dočasnou příhodou, pro mnohé je úzkost diagnostikovaným stavem, který jim komplikuje život. Podle odhadů britské organizace Mental Health UK trpí úzkostnou poruchou každý desátý obyvatel Spojeného království – to je více než osm milionů osob. Dnes, 10. října, je Světový den duševního zdraví a při této příležitosti můžeme téma duševního zdraví prozkoumat více do hloubky.


„Je to připomínka toho, že duševní pohoda je stejně důležitá jako fyzické zdraví. Na kliniku přichází stále více lidí s problémem úzkosti. Významnou roli v tomto nárůstu sehrála pandemie, která do společnosti vnesla nebývalou míru nejistoty, strachu a sociální izolace. Současně globální ekonomická nestabilita a ztráta zaměstnání u mnoha lidí zesílily stres a úzkost. Rozšířené používání digitálních technologií a sociálních médií vystavuje lidi neustálému proudu znepokojivých zpráv a srovnávání, které také posiluje úzkost,“ uvedla pro independent.co.uk klinická psycholožka Dr. Kirren Schnack. Psycholožka v rozhovoru uvedla několik rad, které by mohly pomoci všem lidem, kteří úzkostí trpí.

Zklidněte svůj nervový systém


Úzkost značně zatěžuje nervový systém, ale existují jednoduché každodenní postupy, které mohou pomoci tento stres zmírnit. Jedním z nich je soustředit se na dýchání a prodlužovat výdech. K tomu je třeba se jemně nadechnout nosem, na několik vteřin nedýchat a pak pomalu vydechnout a dlouze vydechnout. Doporučuje se opakovat dechové cvičení třikrát až pětkrát týdně.

Odveďte myšlenky jinam


Pro lidi, kteří se potýkají s úzkostí, je často náročné odvést pozornost od příznaků úzkosti, což vede k trvalému zaměření na tento problém, které může tento stav ještě zhoršit. Psycholožka doporučuje jedno cvičení. Pokud na vás jdou úzkostné myšlenky, zaměřte se na jednu barvu a hledejte ve svém okolí předměty v této barvě a pojmenujte je, spočítejte je a popište, jak vypadají. Snažte se na toto cvičení soustředit několik minut, pokud se stále necítíte dobře, opakujte cvičení s jinou barvou.

Postupně čelte svým obavám


Schnack poznamenala, že účinným způsobem, jak překonat své obavy, je postavit se jim čelem, i když to často může působit příliš ničivým dojmem. „Když se postavíte svým obavám, jednáte v podstatě v rozporu se svými úzkostnými myšlenkami a tím, co vám úzkost říká. Tento proces oslabuje vliv úzkosti na vás, a když se skutečné výsledky neshodují s vašimi úzkostnými předpověďmi, vaše mysl může přirozeně upravit své myšlení,“ doplnila psycholožka.

„Nezapomeňte opakovaně čelit svým obavám, abyste dosáhli významného pokroku. Je to běh na dlouhou trať,“ uzavřela rozhovor Dr. Kirren Schnack.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze