Dnes proběhnou celkem čtyři starty raket. Můžete se dívat online

Dnes proběhnou celkem čtyři starty raket. Můžete se dívat online
Fotografie: unsplash.com
  • Rocket Lab, United Launch Alliance, Blue Origin a SpaceX dnes vypustí rakety
  • Blue Origin vynese na okraj vesmíru šestičlennou posádku
  • SpaceX vypustí korejskou kosmickou loď pro zkoumání Měsíce

Společnosti Rocket Lab, United Launch Alliance, Blue Origin a SpaceX mají dnes jedno společné – start rakety. První start od společnosti Rocket Lab již proběhl v ranních hodinách. Raketa vypustila špionážní družici NROL–199 pro americký Národní úřad pro průzkum. Satelit byl umístěn na oběžnou dráhu přibližně hodinu po startu. Původní start byl naplánován na 2. srpna, ale kvůli silnému větru byl odložen na dnešní den.


Další start proběhne půl hodiny po poledni na raketě Atlas V od společnosti United Launch Alliance (ULA). Raketa vynese šestou a zároveň poslední družici pro americké vesmírné síly. Satelit SBIRS GEO 6 bude sloužit podle popisu společnosti k detekci a varování před raketami a odstartuje z vesmírného střediska Cape Canaveral na Floridě.

Třetí start bude od společnosti Blue Origin, která zahájí celkově svou 22. misi. Raketa New Shepard podnikne šestý vesmírný turistický let NS–22 s šesti cestujícími, kterými jsou: inženýrka Sara Sabry, první člověk z Portugalska, který letěl do vesmíru – Mário Feffeira, průzkumnice Vanessa O’Brien, bývalý vojenský úřední Clint Kelly III a dále Coby Cotton a Steve Young. Start je naplánován na 15:30 SELČ a živé vysílání začne o půl hodiny dříve.

Čtveřici startů zakončí SpaceX vynesením kosmické lodi pro Jižní Koreu pomocí nosné rakety Falcon 9. Mise Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) vynese šest různých přístrojů ke studiu Měsíce. Na samotnou misi budou dohlížet vědci z korejského leteckého výzkumného ústavu. Start proběhne z Cape Canaveral na Floridě po půlnoci, přesněji v 1:08 SELČ. SpaceX začne vysílat online 15 minut před vypuštěním rakety.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze