Blue Origin dnes poprvé odstartuje s novou raketou New Shepard

Blue Origin dnes poprvé odstartuje s novou raketou New Shepard
Fotografie: Blue Origin
  • Raketa odstartuje v 18:10 SELČ pouze s užitečným zatížením
  • Téměř z 99 % je raketa znovupoužitelná
  • Kapsle bude následně moci vynášet posádku do vesmíru

Společnost Blue Origin dnes v podvečer vypustí poprvé svou novou raketu New Shepard. Při prvním startu poletí bez posádky, do vesmíru vynese pouze experimenty. Mise NS-27 by měla odstartovat v 18:10 středoevropského času a živé vysílání začne o 15 minut dříve. Kapsle bude následně využívána i pro komerční lety do vesmíru, tak jako tomu bylo doposud se starší raketou. Start byl původně naplánován na 15. hodinu, Blue Origin však start posunula bez udání důvodu.

Podle popisu společnosti je raketa téměř z 99 % znovupoužitelná. Znovu se využijí například posilovače rakety, kapsle, motor i padáky. Kromě 12 užitečných zatížení se do vesmíru dostane na desítky tisíc pohlednic, které navrhli studenti neziskové organizace Blue Origin, zaměřené na STEM a jejímž posláním je inspirovat budoucí generace k práci ve vědě, technologii, strojírenství, umění a matematice.

Kapsle pro posádku u nové rakety dostala název RSS Kármán line (Kármánova hranice). Ta odděluje zemskou atmosféru a otevřený kosmický prostor. Kdokoliv tuto hranici přesáhne, stane se astronautem. Právě k této hranici Blue Origin létá. Ačkoliv většina států uznává kosmický prostor právě překročením výšky 100 kilometrů, ve Spojených státech je to jen 80 km. Po překročení této výšky jsou lidé označeni za astronauty.


Raketa prošla několika vylepšeními, aby mohla létat častěji, ale zároveň se snížily náklady na provoz. „Vozidlo je vybaveno technologickými vylepšeními pro zlepšení výkonu a opětovné použitelnosti vozidla, aktualizovaným nátěrem a umístěním užitečného zatížení na posilovači. New Shepard zůstává jednou z nejudržitelnějších raket, které kdy létaly do vesmíru,“ uvedla Blue Origin.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze