Čínská raketa vstoupila do atmosféry a hořící kusy svítily na obloze

Čínská raketa vstoupila do atmosféry a hořící kusy svítily na obloze
Fotografie: unsplash.com
  • Raketa vynesla na čínskou vesmírnou stanici nový modul Wentian
  • Trosky z rakety se dostaly do atmosféry v sobotu podvečer středoevropského času

Čínská raketa Dlouhý pochod 5B odstartovala 24. července k čínské vesmírné stanici, kam dopravila nový modul Wentian. Čína však nechala raketu nekontrolovaně spadnout – bylo tak otázkou, kam přesně dopadne. Odborníci vypočítali, že raketa se měla vrátit zpět 31. července, nakonec se do atmosféry dostala o den dříve.

Americké vesmírné velitelství na Twitteru uvedlo, že raketa vstoupila do atmosféry nad Indický oceán 18:45 SELČ. K návratu rakety se vyjádřil i administrátor Bill Nelson, který sdělil, že Čínská lidová republika neuvedla přesné informace o trajektorii rakety – tím se ztížil výpočet jejího dopadu. „Všechny země by se měly řídit zavedenými a osvědčenými postupy a měly by se podílet na sdílení tohoto typu informací předem, aby umožnily spolehlivé předpovědi potenciálního rizika dopadu trosek, zejména u těžkých raket, jako je Dlouhý pochod 5B, která přináší značné riziko ztráty na životech a majetku. To je zásadní pro zodpovědné využívání vesmíru a pro zajištění bezpečnosti lidí zde na Zemi,“ uvedl Nelson.


Podle cnn.com většina zbytků rakety vážící 22,5 tuny shořela nad Suluským mořem, které se nachází mezi ostrovem Borneo a Filipínami. Místním obyvatelům se podařilo hořící trosky rakety natočit a Malajská národní kosmická agentura v neděli potvrdila, že se opravdu jednalo o raketu Dlouhý pochod 5B, nikoliv o meteorit, jak se někteří domnívali. Zbývající trosky, které neshořely v atmosféře, dopadly bezpečně do Indického oceánu.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze