Dnes nastane superúplněk. V srpnu budou hned dva

Dnes nastane superúplněk. V srpnu budou hned dva
Fotografie: unsplash.com
  • První superúplňek nastane dnes ve 20:32 místního času
  • Měsíc bude nízko nad obzorem což způsobí, že se nám bude zdát větší než obvykle
  • Díky atmosféře, která filtruje sluneční světlo, bude Měsíc načervenalý či naoranžovělý

Měsíc se na obloze každý den mění podle toho, jak na něj svítí Slunce. Postupně se tak z novoluní přeměňuje na úplněk a zase zpět. Dnes nás čeká superúplněk, což znamená, že se Měsíc bude zdát větší, než běžně bývá. Je to proto, že se bude nacházet v bodě, kdy je nejblíže k Zemi. Úplněk nastane podle České astronomické společnosti 1. srpna ve 20:32 našeho času.

Měsíc se bude zdát abnormálně velký, ale jde pouze o iluzi. Je to podle earthsky.org tím, že bude blízko obzoru a náš mozek tak bude jeho velikost poměřovat s body na zemi jakou jsou stromy, budovy a hory. Pokud je Měsíc vysoko na obloze, nemáme vizuálně s čím srovnávat a nezdá se tak velký. V srpnu zažijeme hned dva superúplňky, a to dnes a následně pak ještě 31. srpna nad ránem.

Pokud je Měsíc nad obzorem, vidíme ho často v načervenalé či naoranžovělé barvě. Tato barva však není iluzí, jedná se o fyzikální efekt, který vzniká právě když se Měsíc nachází nízko. Díváme se na něj totiž přes větší tloušťku atmosféry, než když je položen vysoko nad obzorem. Atmosféra filtruje vlnové délky modrého měsíčního světla (které jde ze Slunce) a červená barva se tak stává dominantní.


Dnes bude podle space.com naše přirozená družice od Země vzdálena 357 530 km, což je o několik desítek tisíc kilometrů blíže, než je jeho průměr. Při druhém úplňku bude Měsíc ještě blíže, a to 357 343 km a stane se tak nejbližším a nejjasnějším úplňkem v tomto roce. Poslední superúplněk nastane 28. září, což bude pět dní po rovnodennosti a tedy i po konci léta na naší polokouli. Během superúplňků se nám může zdát měsíční disk až o 14 % větší.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze