Dnes nastane letní slunovrat. Bude nejdelší den a nejkratší noc

Dnes nastane letní slunovrat. Bude nejdelší den a nejkratší noc
Fotografie: unsplash.com
  • Nastane přesně ve 22:51, čímž začne astronomické léto
  • Od zítřejšího dne se budou noci opět prodlužovat
  • Z pátku na sobotu budeme moci také pozorovat jahodový úplněk

Dnešní den znamená začátek astronomického léta. Ve 22:51 nastane letní slunovrat, který značí, že na severní polokouli začíná astronomické léto. Dnešek je tak nejdelším dnem roku a noc bude zároveň nejkratší. Po dnešní noci se opět dny začnou zkracovat a noci prodlužovat. Astronomické léto začíná i končí v jinou dobu než léto meteorologické. To trvá od 1. června do 31. srpna.

Slunovrat nezačíná vždy ve stejný den. Je to způsobeno nepřesným kalendářem. Země kolem Slunce oběhne za 365 dní, 5 hodin a 49 minut, což je dorovnáváno každé čtyři roky přestupným rokem. Většinou tak slunovrat nastává 21. června, výjimečně ale k němu dojde o den dříve, tedy stejně jako letos. Ve vzácných případech pak podle ČTK může ke slunovratu dojít 19. nebo 22. června.

Letní slunovrat je brán jako magický den už od starověkých civilizací. Ty podle něj vystavěly několik dodnes známých staveb jako je Stonehenge v Anglii, u kterého doposud není znám význam stavby a Machu Picchu v Peru. Jak uvádí earthsky.org, v těchto dnech uvidíte okolo pravého poledne slunce nad svojí hlavou nejvýše a váš stín bude velmi krátký.


Z pátku na sobotu nastane také úplněk, který se nazývá jahodový. Tento přívlastek získal kvůli poloze, kdy bude Měsíc v úplňku položen nejjižněji a bude se tak zdát větší než obvykle. Pokud nebudou výhled kazit mraky, můžete na západ od Měsíce pozorovat jasnou hvězdu Antares, která je podle earthsky.org nejjasnější hvězdou v souhvězdí Štíra a celkově patří mezi nejjasnější hvězdy na noční obloze.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze