Dnes večer na obloze uvidíme vzácný modrý superúplněk

Dnes večer na obloze uvidíme vzácný modrý superúplněk
Fotografie: unsplash.com
  • Přídomek modrý se používá, pokud jde o třetí úplněk v jednom ročním období
  • Měsíc se přiblíží k Zemi na 361 969 km a bude se tak zdát na obloze větší
  • Měsíc nebude modrý – pojmenování vzniklo z anglické fráze „once in a blue moon“

Ačkoli dnes nemá být příliš pěkné počasí, pokud se mezi mraky večer objeví Měsíc, můžete se podívat na první letošní superúplněk. Navíc se jedná o takzvaný modrý úplněk, který nastává jen jednou za čas. Ačkoli tento název nese většinou úplněk, který je druhým v jednom měsíci, i tento dostal toto pojmenování, a to proto, že pokud jsou čtyři úplňky v jednom ročním období, třetí nese název modrý. A to je přesně případ dnešního úplňku, který bude ve znamení Vodnáře a nastane přesně ve 20:25.

Název modrý nemá nic společného se skutečnou barvou Měsíce. Jedná se o přirovnání, které vzniklo z anglické fráze „once in a blue moon“. U nás bychom to mohli přirovnat k frázi „jednou za uherský rok“. Podle NASA se první zmínka o modrém úplňku datuje až do roku 1528. Jako název pro druhý úplněk v měsíci se však přídomek modrý začal používat až od 40. let minulého století.

Pokud se na Měsíc zaměříte, bude vám připadat větší než obvykle. Dnešní úplněk je prvním superúplňkem v roce. Tento pojem zavedl astrolog Richard Nolle v roce 1979. Měsíc od Země není vzdálen pořád stejně, a tak jakmile se přiblíží na 90 % od svého nejbližšího přiblížení k Zemi, používá se název superúplněk. Dnes bude Měsíc od Země vzdálen 361 969 km, přičemž jeho průměrná vzdálenost je 384 472 km.


I když se to naší oblasti netýká, superúplňky zpravidla způsobují i vyšší odlivy a přílivy. Avšak záleží i na povětrnostních podmínkách a tvaru pobřeží. Další modrý Měsíc budeme podle earthsky.org moci pozorovat 31. května 2026, kdy bude druhý úplněk v jednom měsíci. Nejvzácnější úplňky pak nastanou v roce 2048, kdy 31. ledna nastane modrý úplněk a sezónní modrý úplněk pak bude 23. srpna.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze