Na Měsíci byla nalezena jeskyně. Je ideálním místem pro vybudování základny

Na Měsíci byla nalezena jeskyně. Je ideálním místem pro vybudování základny
Fotografie: NASA
  • Jeskyně se nachází v oblasti Moře klidu, kde přistála i mise Apollo 11
  • Jedná se pravděpodobně o prázdný lávový tunel
  • Astronauti by zde byli přirozeně chráněni před meteority, kosmickým zářením i extrémními teplotami

Vědci našli za pomoci dat z lunární sondy LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) od NASA, která obíhá kolem Měsíce, rozlehlou jeskyni v oblasti Mare Tranquillitatis (Moře klidu). Přesně v tomto místě poprvé stanuli na Měsíci astronauti Neil Armstrong a Buzz Aldrin. Jeskyně nacházející se asi 150 metrů pod povrchem je široká 45 metrů a dlouhá až 80 metrů, což odpovídá asi 14 tenisovým kurtům.

Tento výzkum ukazuje, jak mohou být radarová data Měsíce použita novými způsoby k řešení základních otázek pro vědu a průzkum, a jak zásadní je pokračovat ve shromažďování dat z Měsíce na dálku,“ uvedl pro independent.co.uk Wes Patterson z Johns Hopkins Applied Physics Laboratory. Jeskyně je pravděpodobně prázdný lávový tunel a mohl by sloužit pro úkryt astronautů, kteří budou trvale pobývat na Měsíci.

Při lunárním dni mohou dosahovat povrchové teploty až 127 stupňů Celsia a při lunární noci mohou klesat až k -173 °C. Na Měsíci je kosmické záření 150krát silnější než na Zemi, a navíc zde může kdykoliv dopadnout meteorit. Jeskyně by tak mohla sloužit pro vybudování bezpečného stanoviště pro astronauty nebo přímo pro postavení měsíční základny, jelikož je zde stabilní teplota a astronauti by zde byli přirozeně chráněni před kosmickým zářením i mikrometeority. „Hlavní výhodou jeskyní je, že zpřístupňují hlavní konstrukční části možné lidské základny, aniž by vyžadovaly složité stavební činnosti,“ uvedl pro theguardian.com hlavní autor studie Leonardo Carrer.


Podle nově zveřejněné studie není tato jeskyně jedinou objevenou. Vědci jich za pomoci sondy odhalili na 200 a většina z nich vznikla právě na základě sopečné historie na Měsíci. Takto hluboko by se mohl nacházet i vodní led, který bude potřebný pro dlouhodobé mise, a také by tyto podzemní oblasti mohly přinést nové poznatky o vzniku Měsíce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze