Včerejší zatmění Slunce pozorovaly miliony lidí. Musk jej zachytil z vesmíru

Včerejší zatmění Slunce pozorovaly miliony lidí. Musk jej zachytil z vesmíru
Fotografie: NASA
  • První, kdo mohl úplné zatmění pozorovat, byli obyvatelé města Mazatlan v Mexiku
  • Pás totality se rozprostíral do šířky 185 km a táhl se 16 000 km
  • V Evropě se dočkáme úplného zatmění Slunce v roce 2026

Včerejší úplné zatmění Slunce pozorovaly miliony lidí v Mexiku, Americe i Kanadě. Pás totality, kde bylo Slunce zcela zakryto Měsícem, byl široký přibližně 185 km a dlouhý 16 000 km. Okolo něj pak mohli lidé pozorovat částečné zatmění. Úplné zatmění mohli na pevnině podle space.com pozorovat jako první lidé z mexického města Mazatlan před desátou hodinou místního času. Zde byla i dobrá viditelnost. To ovšem neplatilo pro všechny státy USA, kde byla na některých místech oblačnost a zatmění tak museli lidé sledovat přes mraky.

Jen chvíli před úplným zákrytem, jsme mohli pozorovat takzvané Bailyho korálky. Jedná se o jev, kdy sluneční světlo prosvítá skrze krátery, kterých je na Měsíci obrovské množství. Poslední zatmění pak viděli pozorovatelé v Kanadě, podél atlantického pobřeží Newfoundland čtvrt hodiny po 17. hodině místního času.

V každém místě trvalo úplné zatmění přibližně 3,5 minuty. Nejdelší dobu na pozorování měli v městečku Nazas v Mexiku, kde úplný zákryt trval 4 minuty a 28 sekund. Během totality nastala tma a lidé tak mohli pozorovat na obloze i další vesmírné objekty. Nejvíce byly vidět planety Venuše, Saturn, Mars a Jupiter. Podle CNN byl tento jev také šancí pro výzkumníky, kteří v zoo Dallasu a Texasu sledovali chování zvířat. Jak se dalo očekávat, noční tvorové se začali probouzet, a naopak denní zvěř se začala uchylovat ke spánku.


Zatmění mohli lidé pozorovat po celém světě, a to zejména díky živému přenosu. Elon Musk pak zveřejnil na sociální síti X pohled na zatmění z té druhé strany – z oběžné dráhy Země, kde je pohled ještě o něco neobvyklejší. Pokud byste chtěli vidět zatmění Slunce na vlastní oči, budete mít možnost v roce 2026, kdy nebudete muset jet daleko. Úplné zatmění bude viditelné ze Španělska, Grónska a Islandu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze