Do aukce jde historická sbírka mincí čítající 20 000 kusů

Do aukce jde historická sbírka mincí čítající 20 000 kusů
Fotografie: unsplash.com
  • Sbírka patřila dánskému obchodníkovi Larsovi Emilu Bruunovi
  • Než mohla jít do aukce, musela 100 let sloužit jako záloha pro dánskou národní sbírku
  • Nejvzácnějším lotem je zlatá mince krále Hanse z roku 1496

Lars Emil Bruun byl dánský obchodník s máslem a jeho koníčkem bylo sbírání mincí a medailí, a to už od dětství. Postupem času ale nasbíral velké množství mincí, které mají obrovskou hodnotu. Před smrtí však Bruun uvedl, že jeho sbírka má sloužit jako záloha pro dánskou národní sbírku po dobu 100 let. Tento čas ale již uplynul, jelikož podnikatel a numismatik zemřel 21. listopadu 1923 a sbírka 20 000 kusů tak půjde po částech do aukce.

Galerie Stack's Bowers uvede do aukce první část mincí 14. září. Podle CNN se bude jednat o nejdražší mezinárodní sbírku mincí, jaká bude kdy prodána. Samotná aukční síň ji popisuje jako nejcennější sbírku mincí, která kdy byla na světě dostupná. Kde byla doposud sbírka uschována, není jasné – umístění znalo jen pár vyvolených. K ukrytí měl ale Bruun důvod – po zážitku z první světové války se obával, že by jeho sbírka mohla být v budoucnu vyrabována nebo bombardována a nenahraditelná sbírka by tak byla ztracena.

Při první aukci se nabídne do prodeje více než 280 lotů, jež budou zahrnovat zlaté i stříbrné mince z Dánska, Norska a Švédska, které pocházejí od konce 15. století až do začátku 20. století, kdy Bruun zemřel. Jejich hodnota dohromady přesahuje 10 miliard dolarů (224 miliard korun). Nejvzácnějším kouskem na prodej bude zlatá mince krále Hanse z roku 1496, která by se mohla prodat až za 600 000 eur (přes 15 milionů korun).


Mým nejoblíbenějším kouskem při prodeji je zlatá mince z roku 1496 krále Hanse, který byl králem Dánska a Norska za Kalmarské unie a také krátce Švédska. Je důležitá na mnoha úrovních — je to úplně první zlatá mince vyražená v Dánsku, je to úplně první datovaná mince vyražená dánským královstvím a v soukromých rukou je jedinečná,“ uvedl Matt Orsini, ředitel světové a starověké numismatiky ve společnosti Stack's Bowers Galleries. Mince byly poslední měsíce vystavovány na nejrůznějších veletrzích, a i v galeriích Stack's Bowers. Než půjdou do dražby, budou vystaveny v Kodani.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze