Svetr princezny Diany se v aukci vydražil za více než 26 milionů korun

Svetr princezny Diany se v aukci vydražil za více než 26 milionů korun
Fotografie: unsplash.com
  • Červený svetr s ovečkami měla princezna Diana na sobě v roce 1981, když se šla podívat, jak princ Charles hraje zápas v pólu
  • Odhadovaná cena aukční síně Sotheby's byla 50 až 80 tisíc dolarů
  • Svetr značky Warm&Wonderful se vydražil za 1,14 milionů dolarů

Červený svetr s ovečkami, který nosila princezna Diana ještě před svatbou s princem Charlesem, se vydražil v aukci v New Yorku za 1,14 milionů dolarů (26,3 milionů korun). Odhadovaná cena aukční síně Sotheby's byla 50 až 80 tisíc dolarů. Aukce začala 31. srpna. Nejvyšší nabídka byla 200 tisíc dolarů až do posledních minut aukce, kdy se cena vyšplhala až přes milion dolarů. Jméno kupce aukční síň Sotheby's nezveřejnila. Díky této ceně převzal červené svetr prvenství olivově zelenému svetru frontmana kapely Nirvana Kurta Cobaina, který se v roce 2019 vydražil za 334 tisíc dolarů (necelých 8 milionů korun).


Svetr značky Warm&Wonderful, na kterém jsou řady bílých ovcí a jediná černá, měla na sobě Diana v roce 1981, když se šla podívat, jak princ Charles hraje zápas v pólu. Krátce po Dianině svatbě napsal Buckinghamský palác společnosti Warm and Wonderful, že svetr byl poškozen a žádal o opravu nebo výměnu. Princezna Diana si pak náhradní svetr oblékla na další pólo zápas v roce 1983. Sotheby's zařadila dopis společnosti Warm and Wonderful i poděkování za výměnu do aukčního balíčku. Podle bbc.com byla k potvrzení pravosti zobrazena mimo jiné malá dírka na svetru.

Design svetru je často popisován jako symbol Dianina místa v královské rodině. Módní historici se však domnívají, že Diana nevysílala vzkaz, jak to možná udělala v pozdějších letech se svými slavnými černými šaty pomsty, když si svetr oblékla v roce 1981, měsíc před svatbou s tehdejším princem Charlesem. Mnozí tvrdí, že Diana prostě jen nosila styl Sloane Ranger (jednotný, nenáročný a neambiciózní, i když sofistikovaný styl), který pomohla zpopularizovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze