DoDo s KFC slaví 2 miliony rozvezených objednávek. O rozvoz se starají i elektromobily

2
DoDo s KFC slaví 2 miliony rozvezených objednávek. O rozvoz se starají i elektromobily
Fotografie: unsplash.com
  • DoDo rozveze denně pro KFC tisíce objednávek po celé ČR
  • Společnost průměrně rozveze objednávku do 26 minut od objednání, nejčastěji se objednává kyblík, Qurrito a Twister
  • Plně elektrická pobočka je už v Praze a brzy přibudou další tři

Technologicko-logistická společnost DoDo, jejíž doménou je same-day logistika poslední míle, se kromě rozvozu potravin či zboží z e-shopů dlouhodobě pohybuje také v segmentu expresního rozvozu teplého jídla. Jedním z nejstarších a zároveň největších klientů DoDo v tomto odvětví je síť restaurací KFC. Aktuálně firmy slaví společný milník 2 milionů rozvezených objednávek. Denně DoDo z KFC rozveze tisíce objednávek po celé České republice, nově také se zapojením elektromobilů, mopedů i elektrických kol.

Rozvoz jídla z restaurací je trendem, který bylo možné hojně pozorovat již před pandemií, ta ho ale ještě umocnila. Z rozvozu teplých pokrmů se nejen v České republice stal standard, na nějž zákazníci kladou vysoké nároky. Jídlo je potřeba doručit maximálně čerstvé, nejdůležitějším kritériem je proto zejména rychlost doručení. Ten DoDo v případě rozvozu z KFC drží dlouhodobě průměrně na pouhých 26 minutách od objednání.

DODO rozvoz

Abychom dokázali doručovací čas objednávek z KFC zkrátit na minimum, stále navyšujeme počet restaurací, ze kterých rozvážíme a v současnosti jich jen v Česku máme už 24. Největší množství objednávek jídla z KFC zaznamenáváme celkem logicky hlavně ve velkých městech, proto se snažíme rádius rozvozových zón držet vždy v okruhu maximálně dvou až tří kilometrů od restaurace – tak, abychom i v zástavbě s hustým provozem dokázali garantovat bleskové doručení,“ popisuje Ivo Velíšek, CEO DoDo pro Českou republiku a Slovensko.

Nejoblíbenější jsou kyblíky, Qurrito nebo Twister. Výjimkou nejsou objednávky nad 10 tisíc korun

V čele žebříčku poboček KFC, do nichž zelení kurýři DoDo jezdí nejčastěji, se dlouhodobě drží několik pražských restaurací, podobně vytížená je ale třeba i brněnská restaurace Náměstí svobody. Oblíbené pokrmy ale zůstávají stejné bez ohledu na lokalitu. Češi při rozvozu sází na klasiku a nejčastěji si domů objednávají ikonický kyblík, Qurrito či Twister. Ačkoliv nejvytíženějšími časy pro rozvoz z KFC jsou typicky časy obědů a večeří, které DoDo rozváží jednotlivcům, a to zejména o víkendech a státních svátcích, významnou část objednávek, které DoDo z KFC přepravuje, tvoří také občerstvení na firemní či jiné velké společenské akce. Výjimkou tak není ani to, že kurýr doručuje objednávku v hodnotě přes 10 tisíc korun.

DODO rozvoz

Na hromadné akce si lidé občerstvení z KFC objednávají velmi často a stává se i to, že si firmy z konkrétní restaurace na své akce objednávají opakovaně. Rozhodujícím faktorem pro firemní zákazníky je rychlost a spolehlivost doručení i příjemné uživatelské prostředí umožňující jednoduchou objednávku. Občerstvení z KFC mají v oblibě primárně pražské firmy, ale na rozvoz si rychle zvykli i zákazníci v dalších městech, jako jsou Brno či Plzeň, kde jak u firemních, tak soukromých objednávek pozorujeme meziroční nárůsty v řádech desítek procent,“ líčí Ivana Makalová Dlouhá ze společnosti AmRest, která restaurace KFC provozuje.

První pražská pobočka je již plně elektrická, jídlo z KFC vozí i skútry

Jednou z dlouhodobých priorit DoDo v otázce městské logistiky je udržitelnost. Kromě vlastní technologické platformy, která pomáhá s efektivním plánováním tras dle predikcí i dat z reálného provozu, DoDo pravidelně testuje také alternativní možnosti přepravy. Zavádění těchto alternativ však vzhledem k omezené infrastruktuře vyžaduje poměrně specifické podmínky, a právě rozvoz pro KFC je svou podstatou pro testování alternativních pohonů ideální. Doručují se převážně malé objednávky, doručovací zóna není příliš rozsáhlá a vzhledem k předvídatelným špičkám je možné dobře plánovat dobíjení vozů na elektrický pohon.

V současnosti se již podařilo jednu pobočku plně elektrifikovat, na dalších pobočkách se alternativní doprava do provozu pravidelně zapojuje. Plně elektrická pobočka Bucharova v Praze v provozu aktuálně využívá 7 elektromobilů, v blízké budoucnosti přibudu další 3. Pobočka KFC na pražském Andělu si při rozvozu pomáhá elektrickými koly a z pobočky na pražské Floře pravidelně doručují kurýři na elektrických skútrech, kteří objednávku dokážou dodat v průměru dokonce o 4 minuty rychleji.

Provoz na pobočkách KFC je pro nás ideální pro testování nových způsobů doručení, které pomalu ale jistě zavádíme i do pravidelného provozu. Pilotní provoz elektromobilů, elektroskútrů i elektrických kol se nám na rozvozu pro KFC doposud po všech stránkách jeví jako velmi úspěšný a po finálním vyhodnocení pilotního projektu, které plánujeme na září, proto chceme vozidla s alternativními pohony do budoucna využívat ve větším množství i na dalších provozech,“uzavírá Ivo Velíšek.

Diskuze ke článku
Martin
Martin
KFC to je zdravá výživa, vždy se pose..te
Vojtulee M.
Vojtulee M.
Hezká "skrytá" reklama, ale do KFC nemá kromě stripsů smysl chodit, kvalita šla za poslední roky hodně dolů. Teď to drží Mc a trochu BK

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze