FedEx chce vybavit svoje letadla lasery proti řízeným střelám

FedEx chce vybavit svoje letadla lasery proti řízeným střelám
Fotografie: Nick Morales, unsplash.com
  • Chce tak zvýšit bezpečnost letadel v problematických oblastech
  • Úřady vyžadují mimořádné jištění takového systému
  • Podobné snahy nejsou v civilním létání nic nového

Agentura Reuters informuje o tom, že chce americká kurýrní služba FedEx vybavit svoje Airbusy A321-200 protiraketovým laserovým systémem. O tuto možnost požádala Federální letecký úřad (FAA) už v roce 2019 a o žádosti by mělo být rozhodnuto v dohledné době.

Kurýrní služba se tak rozhodla z obavy o bezpečnost svých zaměstnanců i převáženého nákladu. Pro nákladní lety neplatí tak přísná omezení jako pro lety s pasažéry, a tak je FedEx nucen doručovat i do nepříliš bezpečných oblastí. Zmiňuje proto nejrůznější incidenty, jako je ten v Íránu v lednu 2020, kdy tamní armáda sestřelila ukrajinské dopravní letadlo, údajně kvůli jeho záměně za řízenou střelu. V červenci 2014 se zase zřítil malajsijský let, který sestřelili Ruskem podporovaní ukrajinští separatisté.

Laserový systém tímto způsobem už delší dobu využívají ozbrojené složky. Laserový paprsek vytvoří falešný zdroj tepla, který řízené střely používají k navádění. Raketa tak vybuchne v bezpečné vzdálenosti od letounu. Jak připomíná Reuters, taková myšlenka není úplně nová. První obranné systémy se na amerických komerčních letadlech objevily v testovacím režimu v roce 2008, izraelské aerolinky El Al je zavedly dokonce o čtyři roky dříve. Podmínkou FAA ale je, aby měly takové systémy bezpečnostní pojistky, které by zabránily jejich aktivaci na zemi, kde by mohly udělat více škody než užitku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze