Znáte příběh Černých panterů, první afroamerické bojové jednotky?

Znáte příběh Černých panterů, první afroamerické bojové jednotky?
Fotografie: Viasat History
  • Jednotka Černých panterů se utvořila v roce 1942
  • Během 2. světové války se zapsali do historie

Druhá světová válka je v plném proudu a 761. tankový prapor, známý jako Black Panthers, chce odvážně čelit nepříteli. Ten, jak se ukáže, nečíhá jen v zahraničí, ale i doma ve Spojených státech. Rasová segregace, rasistické zákony Jima Crowa i opovrhování od bílých generálů postavilo tento ryze afroamerický prapor do nezáviděníhodné situace. I nacističtí zajatci měli více práv než oni. Přesto bojovali na obou frontách, a jak se později ukázalo, úspěšně.

Jednotka Černých panterů se utvořila v roce 1942. Hnacím motorem těchto mladých a odvážných mužů byla naděje na lepší zítřky. Jejich snaha dokázat, že i oni jsou hodni uznání, se odrážela v mottu „Come Out Fighting“, což v překladu znamená „Pojď ven bojovat“. Přesto je američtí generálové nehodlali poslat do války, i když panteři tvrdě trénovali a prokazovali vynikající fyzické i taktické schopnosti.

Po dvou letech však vrchní velení americké armády svůj postoj přehodnotilo. Když jen první den po vylodění spojeneckých vojáků v Normandii zahynulo deseti tisíc mladých mužů, Černí panteři dostali příležitost a v srpnu 1944 se ocitli v pekelné Evropě, tváří tvář smrti.

Černí panteři 2. světové války

Jejich houževnatost se projevila hned při prvním kontaktu s nepřítelem v říjnu 1944. V boji u Vic-sur-Seille a v malé vesnici Morville-lès-Vic padlo mnoho vojáků na obou stranách. Nacisté se snažili afroamerickou jednotku demoralizovat pomocí rozhlasu, když vysílali hesla typu „toto je válka bílého muže“ a podobně. Panteři však získali ještě větší motivaci k boji. V bitvě v Ardenách už s nimi bylo počítáno jako s rovnocennými vojáky a po posledním neúspěšném pokusu německé armády vytlačit spojenecké jednotky z kontinentu začali osvoboditelé, včetně Černých panterů, postupovat Evropou. Když v březnu 1945 dorazili do Německa, zapsali se do historie.

Dokument Černí panteři 2. světové války je dramatickou rekonstrukcí tohoto příběhu. Prostřednictvím rozhovorů s veterány a jejich rodinami se vypravíte po stopách dosud málo známého tankového praporu, který musel čelit nepřízni osudu i doma. Jejich úspěch v boji byl rovněž první nadějí vedoucí k ukončení rasové segregace za oceánem. Dokument můžete sledovat už dnes 12. listopadu ve 21:00 hodin na Viasat History.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze