Začátek druhé světové války a smrt princezny Diany

Stalo se
Začátek druhé světové války a smrt princezny Diany
Fotografie: pixabay.com
  • Dnes si něco povíme o Jacku Rozparovači
  • Připomeneme si 25 let od smrti princezny Diany
  • A uplynulo 83 let od začátku 2. světové války

Vítejte u dalšího dílu Stalo se. Tentokrát se podíváme spíše do historie Evropy, a to na Jacka Rozparovače, smrt princezny Diany a začátek druhé světové války. Začněme ale pěkně popořadě, tedy rokem 1888. V tomto roce byla zavražděna první oběť Jacka Rozparovače.

Přezdívku Jack Rozparovač dostal londýnský sériový vrah, který v druhé polovině roku 1888 zavraždil několik žen, které se živily prostitucí. Skutečné jméno se však už asi nikdy nedozvíme, jelikož vrah nebyl nikdy dopaden. Jeho obětmi byly vždy ženy a jejich počet není jasný – pohybuje se nejspíše mezi 5 až 11. Vraždy páchal na veřejných místech, většinou v zapadlých uličkách. Nejprve oběti podřízl krk a poté ji zohavil. Některé ženy měly vyříznuté vnitřnosti, což vyšetřovatele vedlo k tomu si myslet, že vrah měl znalosti anatomie. Podle posledních výzkumů vše ukazuje na to, že Jack Rozparovač byl řezník.

nůž

Proč se zaměřil pouze na prostitutky? Údajně proto, že byl Rozparovač nakažen pohlavní nemocí právě od jedné z prostitutek, což v něm vyvolalo nenávist. Jeho první obětí byla dne 31. srpna 1888 Mary Ann Nicholsová, které bylo 43 let. Následovaly vraždy dalších čtyř žen – Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes a Mary Jane Kelly. O počtu obětí se spekuluje i proto, že se někteří badatelé domnívají, že vrahů bylo více a vraždili nezávisle na sobě. Podezřelých bylo více než 10 mužů a patřil mezi ně dokonce i princ Albert Viktor, což byl syn tehdejšího následníka trůnu, později krále Eduarda VII.

temná ulička

Posuneme se v čase o něco dopředu a podíváme se do 1. září 1939. Ačkoliv Československo bylo okupováno již před tímto datem, tento den je považován za vypuknutí druhé světové války poté, co Německo napadlo Polsko. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat a 3. září 1939 vyhlásila Francie a Velká Británie včetně států Commonwealthu Německu válku. Na Polsko zaútočil 17. září také Sovětský svaz, což skončilo tím, že Polsko bylo přerozděleno mezi Německo a Sovětský svaz. Rozdělení předcházela smlouva z 24. srpna 1939 tzv. „Pakt Ribbentrop-Molotov“, ve které bylo mimo jiné uvedeno, že se tyto dva státy navzájem nenapadnou ani se nespojí s jejich nepřáteli.

letadla

Německo se později zaměřilo na západ a 14. června obsadila německá vojska Paříž a Francie 22. června 1940 kapitulovala – země tak byla obsazena. V roce 1940 začala letecká bitva o Británii. 22. června 1941 Německo porušilo vzájemnou smlouvu a napadlo Sovětský svaz, a to byl začátek konce války. V ten samý rok vyhlásilo nacistické Německo současně s Itálií válku Spojeným státům, čímž se jen potvrdil globální konflikt, jelikož USA již v tu dobu bojovaly s Japonskem. 8.květen 1945 je považován za konec války v Evropě, kdy Německo bezpodmínečně kapitulovalo.

Během této války došlo k velkým ztrátám na životech nejen kvůli samotnému válčení, ale i kvůli genocidě, kdy zemřelo kromě Poláků, Romů a dalších skupin lidí i na 6 milionů Židů v koncentračních táborech, které byly stavěny po celé Evropě. Mnoho lidí zahynulo také v sovětských gulazích a pracovních táborech, kde byli uvězněni lidé z okupovaných zemí. Odhadovaný počet obětí je 60 milionů, z čehož více jak polovina byli civilisté.

koncentrační tábor

A nakonec si připomeneme datum 31. srpna 1997. V tento den při autonehodě zemřela princezna Diana. Diana, princezna z Walesu se narodila 31. července 1961 aristokratické rodině Spencerů. 29. července 1981 si Diana vzala prince Charlese, následníka trůnu. 21. června 1981 porodila Williama Arthura Philipa Louse (princ William) a 15. září 1984 Henryho Charlese Alberta Davida (princ Harry).

princezna Diana

Princezna Diana zemřela v Paříži, když se snažila ujet novinářům, kteří ji pronásledovali. Řidič auta byl údajně opilý a jel vysokou rychlostí, kterou nezvládl a narazil do zdi na pravé straně tunelu, kterým zrovna projížděli. Ode zdi se auto odrazilo a čelně narazilo do třináctého pilíře, který podepíral tunel. Řidič i Dianin tehdejší přítel Dodi Al-Fayed byli na místě mrtví. Dianu se podařilo přemístit do nemocnice, kde však lékaři zjistili, že její zranění jsou tak vážná, že i přes provedenou operaci museli prohlásit princeznu za mrtvou.

památník

Pohřeb se konal 6. září 1997 ve Westminsterském opatství a na pohřeb přišly tři miliony lidí. Poslední rozloučení v televizi sledovaly dvě a půl miliardy diváků celkem ve 187 státech. Diana je pohřbena v Althorpu, na ostrůvku uprostřed jezera.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze