Dokumenty na cestu k lepšímu já

To nejlepší z Netflixu
Dokumenty na cestu k lepšímu já
Fotografie: Netflix
  • Dnes si rozšíříme naše znalosti o zdraví
  • Podíváme se na dokumentární seriály Netflixu

Je tu úterý, což znamená jediné – další díl našeho seriálu o seriálech z Netflixu. Pojďme si trochu rozšířit naše znalosti v oblasti zdraví a podívat se na seriály dokumentárního charakteru. Konkrétně na ty, které nám mohou pomoci i v dnešní „korona“ době. Některé mohou pomoci s naší myslí, například jak se v době pandemie méně stresovat. Jiné nás inspirují, jak uvařit dobré jídlo a nestrávit celý den u plotny.

Velký průvodce meditací (Headspace Guide to Meditation)

Animovaný dokumentární seriál, kterým nás provádí Andy Puddicombe, britský spisovatel, učitel meditace a všímavosti a bývalý buddhistický mnich. Na Netflixu najdeme jednu sérii, která má osm dílů. Dokument se začal vysílat na začátku letošního roku. Zatím má hodně kladných ohlasů.

Andy nás během osmi dílů naučí základům meditace. V každém díle se zaměří na jiný problém a díky tomu uzpůsobí i techniku meditace, abychom v budoucnu mohli provádět meditace bez jeho pomoci.

Zajímavosti

  • Dokument je velmi úspěšný, a proto se Netflix ve spolupráci s Andym rozhodli vytvořit stránky headspace.com, kde můžete v meditaci pokračovat a naučit se více.
  • Andy Puddicombe napsal i několik knih nejen o meditaci. Knihy vám mohou pomoci i s vědomým jedením nebo jak klidně projít těhotenstvím.

Také vám dnešní doba přijde uspěchaná? I když pandemie mnohé z nás zpomalila, stresem rozhodně nešetří. Pojďme si každý den ušetřit chvíli pro sebe a vyčistit si hlavu. Velký průvodce meditací nám pomůže. Stačí ráno vstát o pět minut dříve nebo se meditací uklidnit před spaním. Sama jsem si techniky meditace podle Andyho vyzkoušela a mohu všem jen doporučit.

Goop Lab s Gwyneth Paltrow (The Goop Lab with Gwyneth Paltrow)

Dokumentární seriál o životním stylu a wellness, ve kterém hollywoodská herečka Gwyneth Paltrow se svým týmem prostřednictvím značky Goop zkoumá nejrůznější témata. Gwyneth je zároveň i producentka seriálu. Netflix dokument uvedl 24. ledna 2020. V září loňského roku oznámil přípravu druhé série.

Během šesti dílů se Gwyneth a její tým zajímá o psychedelika, práci s dechem, o energii nebo o lehce kontroverzní témata, o kterých se často nemluví. V každém díle se tým zaměří na problémy, které si lidé nosí v sobě a společnost o nich vůbec neví. Díky výzvám, které chce Gwyneth prozkoumat, problémy vyplouvají na povrch a různými způsoby se mohou vyřešit.

Zajímavosti

  • Wim Hof, který se podílel na natáčení jednoho z dílů, je také autor několika knih, které vám pomohou se naučit jeho metodu. Poslední z nich vyšla na podzim loňského roku a je velmi populární.
  • Značka Goop je celosvětově velmi známá. Nyní si můžete na goop.com koupit co vás napadne od oblečení a doplňků až po knihy. V minulosti to tak nebylo. Ze začátku stránky sloužily jen k předávání nejrůznějších informací čtenářům.

Pokud bych se měla zaměřit na jeden díl, byl by to ten s Wimem Hofem. Během několika posledních let a obzvlášť letošní zimu určitě každý zaznamenal trend otužování. Lidé se chodí koupat do zmrzlé vody v rybnících nebo se každý den sprchují studenou vodou. Wim Hof přezdívaný Ice Man (Ledový muž) zjistil, že správná technika dýchání a pravidelné otužování může lidem pomoci v boji s vážnými nemocemi nebo překovat záchvaty paniky a deprese.

Zdraví [ne]prospěšné ((Un)Well)

V loňském roce Netflix uvedl dokumentární seriál Zdraví [ne]prospěšné. Seriál má šest dílů a každý z nich nám představuje jiný způsob, kterým můžeme přispět našemu zdraví.

Dokument zkoumá wellness průmysl, který slibuje zdraví. Ale ne vždy mluví pravdu a právě to nám tento dokument ukáže. Nejenže v tomto seriálu vyjadřují svůj názor lidé, kteří z wellness průmyslu těží peníze, ale také doktoři a odborníci, kteří si myslí, že by určitým lidem mohl spíš ublížit. Možná se jeho prostřednictvím dozvíte odpovědi i na vaše otázky.

Zajímavosti

  • Věděli jste, že esenciální oleje mohou pomoci autistům nebo lidem, kteří mají pooperační bolesti?
  • Věděli jste, že díky půstu můžete lépe bojovat s rakovinou?

Sledovat tento dokument byla zajímavá zkušenost. Životy lidí, které trápí vážné nemoci nebo postižení. Alternativní medicína nebo různé způsoby stravování mohou takovým lidem pomoci, ale mohou i uškodit. Jeden z dílů se zaměřuje na půst. Přerušovaný i dlouhodobý, určitě jste o tomto tématu také slyšeli. Je vážně dlouhodobý půst tak zdraví prospěšný, jak tvrdí někteří odborníci? Posuďte sami.

Nadiya kouzlí v kuchyni (Time to Eat with Nadiya)

Netflix 15. července 2019 uvedl první sérii pořadu o vaření, která má sedm dílů. Nadiya radí, jak lidé mohou v dnešní uspěchané době bez stresu vařit nebo péct lahodné pokrmy a nestrávit v kuchyni celý den.

Nadiya v pořadu nejen vaří, ale také zjišťuje odkud suroviny, které k vaření potřebuje, pocházejí. Každé jídlo, které Nadiya vaří, si můžete uvařit doma i vy a zjistit, zda jsou její recepty vážně tak rychlé a lehké.

Zajímavosti

  • Nadiya Hussain se stala televizní kuchařkou poté, co v roce 2015 vyhrála šestou sérii BBC The Great British Bake Off.
  • Nadiya vydala také mnoho knih, kterými se inspirují ženy po celém světě.
  • V roce 2017 byla zařazena mezi nejvlivnější ženy Velké Británie.

Kdo z nás nemá rád jídlo? Já tedy rozhodně ano. Moc ráda zkouším nové zdravé a chutné recepty. A pokud vím, že mi vaření zabere krátký čas, neváhám. Právě doba přípravy mě na tomto pořadu zaujala.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze