V Jižní Americe zítra nastane prstencové zatmění Slunce

V Jižní Americe zítra nastane prstencové zatmění Slunce
Fotografie: NASA
  • 2. října jej uvidí obyvatelé Chile a Argentiny
  • Částečné zatmění pak bude viditelné z ostrovů v Tichém oceánu a dalších států
  • Na prstencové zatmění se můžete podívat online

V letošním roce už jednou obyvatelé Ameriky mohli pozorovat úplné zatmění Slunce. A letos se tak stane podruhé, ačkoliv půjde o prstencové zatmění. Tentokrát jej uvidí obyvatelé Argentiny a Chile. Částečné zatmění pak půjde vidět napříč ostrovy, které se nacházejí v Tichém oceánu. Patří mezi ně například Cookovy ostrovy, Falklandské ostrovy, Fidži a Samoa. Dále by částečné zatmění měli podle NASA vidět lidé z Nového Zélandu, Paraguaye, Uruguaye, Havaje a části USA.

Prstencové zatmění nastane 2. října, kdy Měsíc zakryje sluneční kotouč. Měsíc se ale aktuálně nachází dále od Země, a tak jeho velikost nebude stačit k tomu, aby zakryl celé Slunce. Okolo se tak utvoří takzvaný ohnivý prstenec a z toho vznikl název prstencové zatmění. Podle space.com by při největším zatmění, které proběhne nad Tichým oceánem, mělo být zakryto 93 % Slunce. Utvořený prstenec by pak měl být vidět 7 minut a 25 sekund.

Obyvatelé, kteří se budou nacházet mimo prstencové zatmění, uvidí částečné – Měsíc tedy zakryje jen část Slunce. Pokud byste se i vy chtěli podívat na prstencové zatmění, Time and Date nabízí živé vysílání zítra od 19:15 středoevropského času.

Pokud byste chtěli vidět úplné zatmění Slunce na vlastní oči, ale nechcete se vydávat na druhou stranu světa, musíte počkat do srpna 2026, kdy bude stačit vydat se do Španělska. Přesně 12. srpna zde budete moci vidět úplné zatmění Slunce, u nás pak bude podle České astronomické společnosti pouze částečné. Další částečné zatmění uvidíme v České republice ale ještě o rok dříve, a to 29. března 2025. Pokud byste si chtěli počkat na úplné zatmění Slunce v Česku, budete nejspíše zklamaní, nastane totiž 7. října 2135.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze