Dron zachránil v rozbouřených vodách u pobřeží Austrálie dva plavce

Dron zachránil v rozbouřených vodách u pobřeží Austrálie dva plavce
  • Záchranáři z New South Walesu dnes využili dron k záchraně dvou teenagerů bojující o život ve vodách severního pobřeží státu
  • Celá operace trvala od přijmutí nouzového signálu jen 70 sekund namísto obvyklých 6 minut
  • Australská vláda přitom vloni investovala hned 7 milionů korun do flotily dronů, jejímž účelem je hlídkování pobřeží a hledání žraloků

Stále populárnější drony nejsou jen pro zábavu nebo vojenské účely. Stále častěji se doslýcháme o jejich využití také v jiných oblastech. A jednou z těch nejzmiňovanějších jsou nepochybně záchranné operace. Právě takového uplatnění se dočkal i dron australských záchranářů z New South Walesu, který zachránil dva plavce v nouzi a celou operaci přitom i zaznamenal na video.

Záchrana dronem
Snímek z kamery záchranného dronu

Záchranáři si původně jen tak létali s dronem, aby si novou technologii řádně vyzkoušeli, ale po obdržení nouzového signálu vyslali dron okamžitě na záchranu plavců v ohrožení života. Dron má na sobě samozřejmě i kameru, která vše nahrává, a dokonce se na tento záznam můžete i podívat pod tímto odkazem. Video ukazuje nalezení dvou teenagerů bojující o život a shození záchranného nadnášejícího prostředku, kterého se následně oba plavci urputně drží a plavou směrem k pevnině v divokých vodách severního pobřeží státu.

Podle dostupných informací trvala celá operace od přijetí nouzového signálu jen 70 sekund. Obyčejně přitom trvá záchranářům podobný výjezd celých 6 minut. Zároveň je to podle slov zástupce premiéra a ministra státu New South Wales Johna Barilara prý vůbec poprvé, kdy podobná technologie zachránila někoho na moři. Je pochopitelné, že se chce zastupitelstvo státu pochlubit, jelikož minulý rok investovalo v přepočtu celých 7 milionů korun do nové flotily dronů, které mají především hlídkovat pobřežní vody a hledat žraloky.

Little Ripper - dron určený k detekci žraloků
Dron určený k detekci žraloků

Některé tyto drony jsou dokonce vybaveny speciální umělou inteligencí, které je vycvičena k detekci žraloků. I na západním pobřeží Austrálie najdeme drony se stejným posláním, a dokonce už jednou musely zakročit, když evakuovaly pláž Perth po zpozorování 3metrového žraloka, který plaval poblíž skupinky dětí. Právě díky rychlému zásahu a evakuaci se naštěstí nikomu nic nestalo a všichni v bezpečí opustili pobřežní vody pláže.

Zdroj: qz.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze