Dron ze Stanfordu má pařáty jako skutečný pták

Dron ze Stanfordu má pařáty jako skutečný pták
Fotografie: Stanford University
  • Vědci zkoumali, jakým způsobem přistávají papoušci
  • Pohyb jejich pařátů se pak snažili strojově napodobit
  • Výsledky jsou funkční i v reálném prostředí

Inspirace ze světa zvířat je u moderních technologií poměrně častá. Od jednobuněčných organismů až například po ptáky, kteří z podstaty věci pomáhají řešit problémy v oblasti letectví. Přesně to je i případ netradičního dronu, který představila Stanford University. Jeho horní polovina se podobá běžně prodávaným kvadrokoptérám. Spodní část však nepřipomíná nic z této oblasti. Asociace na ptačí pařáty je však okamžitá. A nejde pouze o vzhled – tato pomůcka je plně funkční a umožní dronu přistát i na větvi stromu, drátech, trubkách a dalších podobných objektech. Asi není nutné připomínat, že něco takového dnešní drony nezvládnou.

To, co vypadá pro ptáky naprosto jednoduše a přirozeně, byla pro vývojáře výzva. Hlavní problém spočívá v tom, že žádné dvě větve nejsou stejné. Liší se průměrem, tvarem i vlastnostmi povrchu. Některé mohou mít drobné výstupky, zatímco jiné jsou porostlé lišejníky. K úspěšnému vývoji pomohli papoušci. Vědci je nechali sedat na různé tyče – od těch dřevěných až po teflonové. Čidla uvnitř snímala tlak, zatímco pětice vysokorychlostních kamer reakce ptáků. Tím bylo zjištěno, že ptáci při přistávání používají skupinu pohybů danou instinkty, která je stejná bez ohledu na velikost nebo materiál.

Pomocí části z 3D tiskárny a drobných motorů se pak vědci postupně snažili napodobit tyto pohyby a také nutnost ztlumit náraz po přistání. Nakonec se jim dokonce podařilo předčit zvířecí vzory a přijít se systémem, který je od kontaktu s podložkou pevně fixovaný do 20 milisekund. Takto vybavené drony už za sebou mají první testy v reálném prostředí, tedy v lese a dopadly nad očekávání dobře. Od toho se také může odvíjet jejich praktické nasazení – v nedostupném lesním terénu by mohly hlídat požáry nebo monitorovat ohrožené druhy zvěře.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze