Dyson představuje novou testovací metodu čističek vzduchu

Dyson představuje novou testovací metodu čističek vzduchu
Fotografie: Dyson
  • Dyson spolu s odborníky CHEARI vytvořil větší komoru na testování čističek
  • Z důvodu, aby lépe odpovídala skutečné velikosti obývacího pokoje
  • Díky tomu zjistí, zda jsou přístroje schopné vyčistit vzduch ve velké místnosti

Výfukové plyny, tabák, saze, těžké kovy a toxické organické sloučeniny... To vše je přítomno v ovzduší, kterým jsme obklopeni. Také běžné předměty v domácnosti, jako je dřevěný nábytek, svíčky, plynové sporáky, čisticí spreje, pokojové rostliny a domácí mazlíčci uvolňují v útrobách našich domovů škodlivé látky, které se mohou v uzavřených prostorách hromadit.

V mezinárodních testovacích standardech pro čističky vzduchu se využívá testovací komora o velikosti 12 metrů čtverečních. Stávající standardy však nezohledňují měření inteligence čističek ani to, zda přístroj zajišťuje rovnoměrné čištění ve větší rodinné místnosti. Klasické obýváky bývají totiž obvykle rozlehlejší. Uznávaná čínská agentura pro testování domácích spotřebičů China’s Household Appliance Standard and Technology Industry Alliance (CHEARI) vydala proto celosvětově první standard pro inteligentní ventilátory s funkcí čištění vzduchu. Představuje testovací metody, které byly poprvé vyvinuty v britském technologickém kampusu Dyson. Přístroje jsou zkonstruovány tak, aby snímaly znečištění, zachycovaly škodliviny a následně zajistily, aby pročištěný vzduch rovnoměrně cirkuloval po celé místnosti. Ve spolupráci s výzkumníky společnosti Dyson zkonstruovali odborníci ve společnosti CHEARI testovací komoru o rozloze 27 metrů čtverečních, která lépe odpovídá skutečné průměrné velikosti obývacího pokoje moderních domů.

Zkušební komora
Zkušební komora čističek vzduchu o velikosti 27 m²

„Potřebovali jsme otestovat naše přístroje v prostředí, které odráží to, jak majitelé domácností skutečně používají své čističky, a co nejlépe simulovat místnosti, ve kterých jsou reálně používány. Postavili jsme tedy komoru bez stropního ventilátoru, vyrobili jsme ji o velikosti 27 m² a přidali jsme 9 senzorů schopných detekovat částice 300krát menší, než je průměr lidského vlasu. 3D mapování výkonu našeho přístroje v této komoře nám dává jistotu, že když náš přístroj vyhodnotí vzduch v místnosti jako čistý, tak že čistý skutečně je,“ vysvětluje Charlie Park, ředitel globální skupiny pro kontrolu životního prostředí ve společnosti Dyson.

Nová zkušební metoda hodnotí schopnost přístrojů odstraňovat škodlivé částice a plyny, rovnoměrnost čisticího výkonu po celé místnosti a proudění vzduchu. Všechny čističky jsou testovány pomocí funkce automatické detekce znečištění. Zvětšením velikosti testovací komory ve srovnání se stávajícím standardem čističek a zvýšením počtu testovacích senzorů na 9 je komora schopna detekovat přesnost automatické funkce přístroje a zajistit, aby skutečně čistil celou místnost. V domácím prostředí by to znamenalo, že osoba na jedné straně místnosti má k dispozici podobnou kvalitu ovzduší jako osoba na druhé straně. Proto není třeba ručně přemisťovat přístroj na základě odhadů nebo nákladných monitorů kvality vzduchu.

„Neustále hledáme způsoby, jak přesně vést spotřebitele k technologiím integrujícím vysoký výkon, inteligenci a jednotnost čištění a rozpoznat rostoucí potřebu chytrých ventilátorů pro čištění vzduchu. Dyson je v této kategorii čištění průkopníkem, proto jsme úzce spolupracovali s jejich vývojáři, abychom do Číny přinesli testovací metodu, která posune program čištění vpřed. Vítáme i další výrobce, aby se do této nové kategorie zapojili,“ dodává Lu Jianguo, hlavní testovací inženýr společnosti CHEARI.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze