Elektrická letadla by mohla létat do roku 2030. Hodí se hlavně na krátké lety

Elektrická letadla by mohla létat do roku 2030. Hodí se hlavně na krátké lety
  • Dolet by měl být dle šéfa easyJetu až 500 kilometrů
  • Na palubu se má vejít až 500 cestujících

Elektrifikace se v posledních letech dostává do automobilového průmyslu ve velkém. Ještě pár let zpátky taková divize EQ od Mercedesu neexistovala a Audi nemělo svůj elektromobil. Každopádně elektrifikace pomalu míří i do jiných segmentů, třeba do letectví.

Nízkonákladová aerolinka easyJet ve spolupráci s americkým startupem Wright Electric pracuje na vývoji elektrického letadla. Příští rok se má devítimístné letadlo na baterie testovat. „Elektrické létání se stává realitou a my před sebou vidíme budoucnost, kdy letectví nebude závislé výhradně na benzinu,“ uvedl šéf easyJetu Johan Lundgren.

Podle Johana Lundgrena budou mít elektrická letadla dolet až 500 kilometrů. Budou se tedy hodit na krátké trasy, jako je například Londýn–Amsterdam. Kdy přesně by se elektrické letadlo mohlo dostat na trh je těžké odhadovat. Mluví se o tom, že by se tak mohlo stát ještě před rokem 2030. V tu dobu však nepůjde o letadla pro devět cestujících – plánem je mít postavené letadlo, na jehož palubu se vejde až 150 cestujících.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze