SpaceX má plán, jak dobude Mars. Její inženýři dovolenou zřejmě jen tak nedostanou

SpaceX má plán, jak dobude Mars. Její inženýři dovolenou zřejmě jen tak nedostanou
  • K Marsu prý poletí dvě průzkumné, dvě zásobovací a dvě „ostré“ mise
  • Startovat se má z oběžné dráhy Země
  • Palivo na cestu zpátky by se mohlo vyrábět na Marsu

Na konferenci Humans to Mars Summit vystoupila řada zajímavých hostů a mezi nimi i Paul Wooster, který pracuje pro SpaceX, kde zastává pozici vedoucího vývoje pro misi na Mars. Jeho zaměstnavatel na sebe poutá pozornost hlavně v novém vesmírném závodě o to, kdo jako první ze soukromých firem dostane do vesmíru lidskou posádku.

Šéf společnosti SpaceX, miliardář Elon Musk, je ale ve svých myšlenkách o mnoho dál a už plánuje základnu na Měsíci a také komerční cesty na Mars. Jeho podřízení s ním sdílí optimismus, když tvrdí, že by mělo být možné poslat lidi na rudou planetu v polovině dvacátých let. Jen pro srovnání: tou dobou plánuje NASA návrat na Měsíc a cesta na další planetu je podle ní otázka dalších deseti let.

SpaceX

SpaceX chce na cestu na Mars využít raketu zaparkovanou na oběžné dráze. K ní budou nosiče opakovaně vynášet palivo a náklad, jehož celková hmotnost by měla dosáhnout až sta tun. Takový přístup pomocí „hrubé síly“ dokáže mnoho věcí zjednodušit. Vývojáři se tak nebudou muset úzkostně soustředit na recyklaci vody a jiných zdrojů, protože zásoby na danou misi budou více než dostatečné.

Wooster nicméně přiznal, že v této oblasti má SpaceX ještě velké mezery. Firma primárně funguje jako dopravní společnost, a tak nemá zkušenosti například s dlouhodobým uložením jídla nebo využívání zdrojů na Marsu. Proto hledá pro tyto a další oblasti nové partnery.

Život na Marsu a cesta zpátky

Další velkou neznámou je pro SpaceX samotné setrvání na cizí planetě. To se protáhne na nějakých 500 dní, a tak bude klíčovým aspektem využití zdrojů planety. Otázkou také zůstává, kde na to vzít dostatek energie. Wooster se svými kolegy spočítal, že za danou dobu by byl potřeba jeden megawatt elektrické energie. K využití se nabízí jaderná energie nebo sluneční panely. Ani NASA však nedisponuje tak výkonným jaderným zdrojem schopným pracovat ve vesmíru a solární panely by zase vyžadovaly plochu 6 tisíc čtverečních metrů, a to nemluvíme o problémech, které přináší prašné prostředí.

Mars

Místo přistání bude vyžadovat náležitý průzkum. Proto SpaceX plánuje vyslat nejdříve dvě robotické mise, potom dvě mise se zásobami a nakonec dvě mise s lidskou posádkou. Konkrétní konfigurace bude záležet na prostředí. Pokud by se narazilo na dostatečné množství ledu, pak by mohl být využit pro výrobu paliva na vestu zpátky. Opačným přístupem by bylo nechat zaparkovanou loď na oběžné dráze Marsu a ušetřit tak palivo.

Tak jako tak čeká SpaceX hodně práce. Samotná raketa a cesta není na dané misi to nejsložitější, a tak je jasné, že bez pomoci NASA se firma neobejde.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze