Evropská směrnice PSD2 v kostce. Co se od soboty 14. září změní?

9
Evropská směrnice PSD2 v kostce. Co se od soboty 14. září změní?
Fotografie: creditas.cz
  • Účelem nové směrnice je zvýšení bezpečnosti prováděných transakcí a vytvořit jednotný integrovaný trh pro platební služby
  • Dvoufaktorové ověření nebude vyžadováno ve všech případech
  • Většina bankovních institucí již představila aplikaci, která umožňuje potvrzovat platby biometrickými údaji

Směrnice Evropské unie o platebních službách PSD2 (Payment Services Directive) vstupuje v platnost již tuto sobotu 14. září. Co nového přináší pro spotřebitele a s čím se v následujících dnech setkáme, se dozvíte v našem článku.

V prvé řadě bude nově pro všechny mobilní a online platby vyžadováno takzvané „silné ověření klienta“, které má vést ke zvýšení bezpečnosti prováděných transakcí.

V praxi se jedná o dvoufaktorové ověření spotřebitele, které je podle České národní banky vyžadováno: „při on-line přístupu k platebnímu účtu, při iniciaci elektronické platební transakce nebo při jakémkoli úkonu prostřednictvím prostředků komunikace na dálku, který by mohl vést k riziku platebního podvodu nebo jiných zneužití.“

Z praktického hlediska to bude pro spotřebitele znamenat alespoň ze začátku v některých případech spíše starost navíc. Například při placení kartou v kamenném obchodě bude nově po pěti transakcích bez ověření vyžadována autorizace uživatele. Zákazník bude muset v takovém případě kartu vložit do terminálu a platbu potvrdit PIN kódem.

Česká národní banka navíc upozorňuje i na možný výskyt problémů při platbě fyzickou platební kartou v kamenných prodejnách. Při placení kartami do výše 500 Kč může dojít k zamítnutí bez udání důvodu. V takovém případě je rovněž potřeba kartu vložit do terminálu a zadat PIN.

K ověření je třeba použít alespoň dva bezpečnostní faktory ze tří různých kategorií, přičemž každý z těchto faktorů musí pocházet z jiné kategorie. Konkrétně se jedná o:

  1. Znalost – například heslo nebo PIN kód, který může znát pouze uživatel
  2. Držení – například zaslání ověřovací SMS
  3. Inherence – biometrická informace, jako je například otisk prstu či sken oka

Naštěstí však v některých případech, jako je například placení parkovného či zakoupení jízdenky do MHD, evropská směrnice umožňuje výjimku a spotřebitele nebude „trápit“ vyžadováním všech ověřovacích faktorů. Nutno podotknout, že většina bankovních institucí řeší toto nařízení pomocí aplikace, například mKlíč u MBank či George klíč u České Spořitelny, která nově umožní potvrzovat platby pomocí mobilního telefonu otiskem prstu nebo rozpoznáním obličeje (Face ID).

V klidu mohou být rovněž uživatelé účtů Apple Pay a Google Pay. Obě dvě tyto služby by měly již v současnosti fungovat v souladu s požadavky PSD2.

Další výhodou, kterou přináší směrnice PSD2, je povinnost bankovních institucí zpřístupnit své API (rozhraní umožňující komunikaci s aplikacemi), takže si mohou spotřebitelé propojit informace ze svých platebních účtů jako například aplikace Spendee. Pokud byste si rádi prostudovali kompletní znění nové směrnice, najdete jej na tomto odkaze.

Diskuze ke článku
Řezňýk
No tak by to chtělo napsat, že vůbec nejde o bezpečnost, ale sledování lidí, aby bylo jasné, co kdo nakupuje, třeba jestli třeba někdo neujíždí na umělém hnojivu, jestli mi rozumíte.
Dano
Ďalší dôvod prečo platiť radšej mobilom? Ja už ani neviem PIN ku karte...
;o)
Zlatá stará dobrá cash.
petr
Je to super, protože to posílí konkurenci, kdo to nechápe je hlupááááák :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze