Festival planet je zpět! Přijďte se do Brna podívat na 10metrové vesmírné modely

Festival planet je zpět! Přijďte se do Brna podívat na 10metrové vesmírné modely
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Až do neděle budou modely vystaveny každý den od 14:00 do 23:30
  • Tentokrát uvidíte Stratosféru, Temnalónu, Lunalón a Terralónu
  • Každý den jsou zde i doprovodné akce, včetně letního kina

Festival planet v Brně je téměř po měsíci zpět. Hvězdárna a planetárium Brno tuto akci pořádá od roku 2019 a ta neustále nabírá na oblibě. Každý rok můžeme vidět nový nafukovací vesmírný model, jenž vznikl za pomoci sond. Nejnovějším modelem je Astrosféra, která ukazuje podobu celé hvězdné oblohy. Byla vytvořena díky sondě GAIA, která jako první již před lety sestavila třírozměrnou mapu okolí našeho Slunce.

Od pondělí 5. až do neděle 11. srpna budou každý den vystaveny vždy čtyři 10metrové modely na Kraví hoře u planetária. Tentokrát se můžete podívat na Astrosféru, Temnalónu, Lunalón a Terralónu. Modely budou nafouknuté vždy od 14:00 do 23:30 – podmínkou je ale hezké počasí bez většího větru.

Dle oficiálního programu budou probíhat od pondělí do soboty vždy v 18 hodin u planetária chemické a fyzikální pokusy, které předvedou chemik Tomáš Opravil a fyzik Martin Rybář. V nabídce je také oficiální program hvězdárny – u něj ale musíte počítat se zakoupením vstupenky. Ostatní program je na Kraví hoře zdarma, a to včetně letního kina, které bude denně od 21 hodin. I u starších filmů je potřeba počítat s titulky, za to se ale můžete těšit na Strážce Galaxie: Volume 3, Dunu: Část druhou nebo Oppenheimera.


A pokud vás film Duna zaujal, máte možnost 10. srpna zajít na besedu, kde budou čeští kaskadéři, kteří se zúčastnili natáčení a měli možnost zastupovat herce při bojových scénách a připravovat i choreografii. I tady je potřeba počítat se vstupným, jelikož se akce odehrává v digitáriu planetária. Cena není ale nijak přemrštěná – 120 Kč. V případě, že se na výstavu chystáte spíše k večeru, můžete si každý den ve 20 hodin poslechnout informace o nejnovějším modelu – Stratosféře. Vyprávět o něm bude ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek, zaměstnanec hvězdárny Jan Píšťala a Tomáš Přibyl z Technického muzea v Brně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze