Dnes končí festival planet. Letos jste mohli vidět už pět modelů

Dnes končí festival planet. Letos jste mohli vidět už pět modelů
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Každoroční Festival planet pořádá Hvězdárna a planetárium Brno
  • Letos se přidal nový model – Temnalóna, která zobrazuje Zemi v noci
  • Dále jste mohli vidět Heliosféru, Marsmeloun, Terralónu a Lunalón

V Brně jste letos opět mohli vidět v rámci Festivalu planet u Hvězdárny a planetária Brno 10metrové modely vesmírných objektů. Tentokrát se přidala Temnalóna, která vznikla za pomoci sondy Suomi NPP. Ta monitoruje naši planetu od roku 2012 z výšky přibližně 800 km a dokáže zaznamenat noční světla tak, že zachytí jednotlivé pouliční lampy, nebo rybářské lodě. Model, který jste mohli na Kraví hoře pozorovat, měl navíc polární záři u severního a jižního pólu, a naopak byly odstraněny přírodní jevy jako jsou blesky a meteory.

Kromě Temnalóny jste mohli vidět Heliosféru, která vznikla minulý rok. Jedná se o model Slunce v ultrafialovém oboru elektromagnetického spektra. Jedině na těchto vlnových délkách totiž může lidské oko pozorovat výtrysky žhavého plazmatu a koronární díry. V roce 2021 byl vytvořen Marsmeloun, který vznikl díky 73 000 záběrů a jedná se o nejlepší mapu Marsu, která je k dispozici.

V roce 2020 byla představena Terralóna. Mapa Země vznikla pomocí sond Terra a Aqua. Pokud byste si chtěli představit, jak malý je model oproti skutečné zeměkouli, Mount Everest by se na modelu tyčil celých 7 milimetrů do výšky. A úplně prvním modelem byl Lunalón, který se představil v roce 2019. Podkladem pro vznik byla sonda Lunar Reconnaissance Orbiter, která obíhá Měsíc od roku 2009.


Festival planet každý rok nabízí doprovodný program a letní kino, které je zdarma. Pokud vás vesmír zajímá, měli jste jedinečnou možnost dozvědět se o naší Sluneční soustavě zajímavé informace. Každý rok se zaměřují na nejnovější model. U Temnalóny jste se mohli například dozvědět, že se v zemské atmosféře zableskne přibližně 50krát za sekundu, což znamená 1,5 miliardy záblesků ročně. Pokud jste letos výstavu modelů nestihli, můžete se do Brna vydat zase příští rok. Jaký model tentokrát hvězdárna přidá můžete zatím pouze hádat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze