V Brně dnes začíná Festival planet. Nejnovějším modelem je Astrosféra

V Brně dnes začíná Festival planet. Nejnovějším modelem je Astrosféra
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Čtyři modely budou vystaveny na Kraví hoře až do neděle 14. července
  • Model Astrosféry byl vytvořen za pomoci snímků od evropské sondy GAIA
  • Výstava bude probíhat vždy od 14:00 do 23:30, ale pouze za příznivého počasí

Na brněnské hvězdárně se od dnešního dne můžete zajít podívat na nafukovací modely. Až do 14. července, tedy do neděle, budou na Kraví hoře vystaveny modely Astrosféry, Terralóny, Lunalónu a Marsmelounu. Pokud se vám zdá, že to nejsou všechny modely, které byly kdy vystaveny, máte pravdu. Temnalóna s Heliosférou budou vystaveny společně s Astrosférou a Lunalónem od 5. do 11. srpna.

Astrosféra a Terralóna

Modely budou vystaveny vždy od 14:00 do 23:30. Podmínkou je ale hezké počasí – pokud bude pršet nebo bude vítr, modely se nafukovat nebudou. Během festivalu ale kromě modelů nabízí zajímavý program i Hvězdárna a planetárium Brno. Mimo klasický program můžete zajít i do letního kina, a to zdarma. V červenci začne vždy ve 21:30 a v srpnu pak ve 21:00. Filmy budou zaměřeny vždy na vesmírnou tématiku. Můžete se tak těšit na Star Wars, Predátora, Strážce Galaxie nebo druhou část Duny.

Nejnovějším modelem je Astrosféra, která ukazuje podobu celé hvězdné oblohy, včetně okolí jižního nebeského pólu. Základem pro vytvoření tohoto modelu byla evropská sonda GAIA, která mezi lety 2014 až 2016 sestavila první třírozměrnou mapu okolí našeho Slunce. Díky této sondě například víme, jak se pohybují hvězdy, které můžeme pozorovat pouhým okem. Model primárně zobrazuje Mléčnou dráhu a Velké a Malé Magellanovo mračno.


Kromě Astrosféry tento týden uvidíte i Terralónu – naši Zemi. Model vznikl díky snímkům ze sond Terra a Aqua. Země má průměr necelých 13 tisíc km, Terralóna jen 10. Mount Everest by tak na modelu sahal do výšky 7 milimetrů nad mořem. Model Lunalónu – Měsíce, vytvořila sonda Reconnaissance Orbiter, která je na jeho oběžné dráze od roku 2009. Pokud byste se na Lunalón dívali ze vzdálenosti 1 kilometru, byl by stejně velký jako Měsíc na noční obloze. Posledním vystaveným modelem v červenci je Marsmeloun, který představuje Mars. Vytvoření jeho kopie představovalo 73 tisíc záběrů s rozlišením až na osm metrů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze