Umělá inteligence je všude kolem nás a nově se pokouší i vařit. Sony navázalo partnerství s vědci z Korea University a společně vymysleli systém, který umí spárovat vhodné ingredience díky informacím o molekulách a jejich použití v minulosti. Takto FlavorGraph predikuje různé kombinace.
Introducing: FlavorGraph. Created with Korea University, this ingredient mapping tool predicts the pairing fit of 2 ingredients by combining information on the molecules in an ingredient with the way it has been used in the past https://t.co/BtCPRsvszY #Gastronomy #SonyAI
— Sony AI (@SonyAI_global) April 13, 2021
Vědci poznamenali, že kuchaři párují ingredience a potraviny na základě intuice. Takto vznikly ustálené kombinace chutí, které běžně v kuchyni využíváme i my. Jedná se třeba o rajčata a sýr nebo česnek a zázvor. Mnoho z těchto zajetých kombinací bylo ale později vysvětleno i vědou – ingredience, které sdílí stejné molekuly chuti, k sobě zkrátka sedí.
Databáze systému FlavorGraph je tvořena z 1 561 chuťových molekul a milionu receptů. Umělá inteligence zatím neodhalila žádné převratné kombinace, ale uvidíme, co nás čeká v budoucnu.