FlavorGraph od Sony využívá umělou inteligenci k párování ingrediencí

FlavorGraph od Sony využívá umělou inteligenci k párování ingrediencí
Fotografie: Unsplash
  • Umělá inteligence predikuje, které potraviny se k sobě hodí
  • Databáze systému obsahuje 1 561 chuťových molekul a milion receptů

Umělá inteligence je všude kolem nás a nově se pokouší i vařit. Sony navázalo partnerství s vědci z Korea University a společně vymysleli systém, který umí spárovat vhodné ingredience díky informacím o molekulách a jejich použití v minulosti. Takto FlavorGraph predikuje různé kombinace.


Vědci poznamenali, že kuchaři párují ingredience a potraviny na základě intuice. Takto vznikly ustálené kombinace chutí, které běžně v kuchyni využíváme i my. Jedná se třeba o rajčata a sýr nebo česnek a zázvor. Mnoho z těchto zajetých kombinací bylo ale později vysvětleno i vědou – ingredience, které sdílí stejné molekuly chuti, k sobě zkrátka sedí.

Databáze systému FlavorGraph je tvořena z 1 561 chuťových molekul a milionu receptů. Umělá inteligence zatím neodhalila žádné převratné kombinace, ale uvidíme, co nás čeká v budoucnu.

Související články
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze