Sony chce proti falešným fotografiím bojovat jejich „rodným listem“

Sony chce proti falešným fotografiím bojovat jejich „rodným listem“
Fotografie: Alwin Thomas, unsplash.com
  • Sony chce, aby bylo na první pohled poznat, že fotografie z jejich přístrojů jsou pravé
  • To má zjistit strojový digitální podpis

Možnost editovat pořízené fotografie existovala už od vzniku tohoto média. S rozvojem výpočetní techniky je však stále dostupnější a jednodušší. A s generativní umělou inteligencí nemusíte mít žádné zvláštní vybavení nebo nadání – a dokonce ani samotnou fotografii, protože tu si můžete nechat vygenerovat. Naproti tomu jde rozmach sociálních sítí, které jsou pro mnohé jediným zdrojem informací, které jsou postaveny právě okolo fotografií a videí.

Jak řešit tento rozpor, který může do budoucna znamenat velké problémy, je nesnadná otázka. Jedno z možných řešení představila firma Sony, respektive divize, která vyrábí digitální fotoaparáty. Společnost oznámila, že dokončila druhé kolo testování své technologie ověřování před kamerou ve spolupráci s agenturou Associated Press (AP). Toto řešení slouží k ověření, že snímky byly skutečně pořízeny jejími kamerami.

Technologie ověřování pravosti zajišťuje strojový digitální podpis, čímž odstraňuje možnost neodhalené manipulace hned na začátku. Digitální podpis je vytvořen uvnitř fotoaparátu v okamžiku snímání v hardwarové čipové sadě. Tato bezpečnostní funkce je určena profesionálům, kteří chtějí chránit pravost svého obsahu, a poskytuje další úroveň zabezpečení, která pomáhá zpravodajským agenturám v boji proti zfalšovaným snímkům.

Společnost Sony uvádí, že tato funkce digitálního podpisu a ověřování prostřednictvím C2PA se objeví v aktualizaci firmwaru fotoaparátů Alpha 9 III, Alpha 1 a Alpha 7S III na jaře 2024.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze