Francie chce postavit až 14 nových jaderných reaktorů

Francie chce postavit až 14 nových jaderných reaktorů
Fotografie: pixabay.com
  • Výstavba nových jaderných elektráren začne v roce 2028
  • Francie chce výstavbou ustálit ceny energií a zároveň snížit emise

Prezident Emmanuel Macron oznámil, že plánuje výstavbu až 14 nových jaderných reaktorů. Chce tak snížit emise skleníkových plynů a ustálit ceny energií, které stále rostou. „Vzhledem k potřebě elektřiny dnes spustíme program nových jaderných reaktorů,“ řekl Macron. Francie postaví šest jaderných reaktorů a dále prozkoumá možnosti výstavby dalších osmi.

Stavba bude zahájena v roce 2028 a první reaktor by mohl být uveden do provozu v roce 2035. Jaderná energie je nízkouhlíkový zdroj energie, avšak stavba jaderných elektráren je velmi nákladná a je potřeba zajistit bezpečné skladování radioaktivního odpadu. Mezinárodní Energetická Agentura uvedla, že výroba jaderné energie by se měla mezi lety 2020 a 2050 více jak zdvojnásobit, jelikož hraje roli při řešení změn klimatu.


Jaderná energie byla prohlášena nedávno za udržitelný, tedy „zelený“ zdroj energie. Dle BBC chce Evropská unie do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 55 % oproti roku 1990 a do roku 2050 se chce stát ekonomikou s nulovými emisemi a s pomocí jaderné energie by tak mohla tohoto cíle dosáhnout.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze