Co je to biobavlna a proč byste ji měli chtít?

Co je to biobavlna a proč byste ji měli chtít?
Fotografie: unsplash.com
  • Je vypěstována ze semen, která nebyla geneticky modifikovaná a nebyly u ní použity žádné pesticidy
  • Při pěstování je potřeba méně vody a nedochází ke znečišťování řek ani půdy
  • Je vhodná pro citlivou i atopickou pokožku

Patříte mezi ty, kteří se při výběru oblečení dívají i na to, z čeho je vyrobeno? Nebo vás spíše zajímá cena či střih? Oblečení je dnes dostupné víc než kdy dřív a je možné jej koupit od několika desítek korun až po statisíce. Někdy dělá cenu značka, jindy kvalitní materiál. Slyšeli jste však už někdy pojem biobavlna? U nás v obchodech na ni můžete již docela běžně narazit. Tušíte ale, jaký je mezi ní a normální bavlnou rozdíl?

Co to je biobavlna?

Semena biobavlny nebyla nikdy geneticky modifikovaná a stejně jako u biopotravin se při pěstování nesmí používat pesticidy, chemikálie a jiné postřiky, které jsou škodlivé pro lidi i ekosystém. Její pěstování také podle povedatextil.com vyžaduje znatelně méně vody než u běžné bavlny, což snižuje dopad na životní prostředí. Biobavlna se už pěstuje po celém světě, například v Číně, Turecku, USA, Peru, Brazílii a dalších státech.

Jaké jsou její výhody?

Pokud si zakoupíte oblečení z biobavlny, pokožka vám nejspíše poděkuje. Jedná se totiž o hypoalergenní vláko, které je vhodné pro atopickou či citlivou pokožku. Látka z biobavlny je prodyšná, tělo tak může dýchat, a navíc pohlcuje vlhkost. U biobalvny se vám také nestane, že vám budou „stát vlasy na hlavě“ – nevytváří totiž statickou elektřinu na rozdíl od syntetických vláken. Nemáte rádi žehlení? Nevadí, oblečení z biobavlny totiž většinou není třeba žehlit, stačí, když jej pověsíte na ramínko. Při barvení se mohou používat pouze přírodní barviva, látka je tak zcela bez toxinů.

Podle organiccottonaccelerator.org se v Indii za poslední rok ztrojnásobil počet farmářů, kteří pěstují biobavlnu a jejich počet bude nejspíše narůstat i dále. Může za to vyšší poptávka po certifikované biobavlně, ale i dotace.

Proč ji kupovat?

Ačkoliv je oblečení z biobavlny dražší, její výhody jsou nesporné. Nejenže si budete oblékat něco, co je 100% nezávadné, ale ještě podpoříte zemědělce, kteří se snaží neznečišťovat půdu a vodu toxickými materiály. V obchodech je na oblečení vždy uvedeno, o jaký materiál se jedná a většinou v případě biobavlny je to uvedeno i přímo na visačce. Podle fabricsgalore.co.uk se jedná o jednu z nejudržitelnějších látek, které si můžete koupit, a zároveň jde o vysoce kvalitní materiál, který vám vydrží i dlouhá léta.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze