Na Zemi není dostatečné množství volné půdy, co to bude znamenat?

Na Zemi není dostatečné množství volné půdy, co to bude znamenat?
Fotografie: unsplash.com
  • Velké plochy země jsou vyhrazené pro plány na boj proti změnám klimatu
  • Půda je ale také potřeba k pěstování rostlin a zmírnění chudoby
  • Podle vědců není na planetě dostatečné množství půdy, aby bylo možné řešit všechny tyto problémy najednou

Velká část půdy se již využívá nejrůznějšími způsoby. Svět nyní musí pečlivě promyslet, jak co nejudržitelnějším a nejefektivnějším způsobem využít zbylou část. Velké plochy země jsou vyhrazené pro plány na boj proti změnám klimatu. Půda je ale také potřeba k pěstování rostlin a zmírnění chudoby.


Podle vědců není na planetě dostatečné množství půdy, aby bylo možné řešit všechny tyto problémy najednou. „Žijeme na této použité planetě, kde veškerá půda, která je považována za nevyužitou nebo nedotčenou, poskytuje lidem důležité výhody. Není dost půdy, abychom mohli dělat všechno současně. Musíme najít lepší způsoby, a to vyžaduje vyjednávání mezi různými sektory a národy,“ uvedla pro bbc.com Ariane de Bremond z univerzity v Bernu.

Studie publikovaná ve vědeckém časopise PNAS uvádí důvody, proč je využití půdy zásadní pro řešení dalších problémů, jako jsou klimatické změny. „Existuje velmi málo potenciálně dostupné půdy pro rozšíření zemědělství, urbanizaci, zmírnění klimatických změn,“ uvádí studie. „Půda je omezený zdroj a neexistuje žádná možnost, jak to změnit,“ řekl Casey Ryan z university v Edinburghu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze