PET lahve a plechovky už nebudou končit v kontejneru, ale budou zálohovány

PET lahve a plechovky už nebudou končit v kontejneru, ale budou zálohovány
Fotografie: iStock
  • Zálohování PET lahví a plechovek funguje již ve 13 státech Evropy
  • Za jeden rok budeme schopni zálohovat až 1,8 miliardy PET lahví a 800 milionů kusů plechovek

Dlouho očekávaná změna týkající se recyklace a nakládání s použitými PET lahvemi a plechovkami je tu. Přichází ve formě zálohování PET lahví a plechovek. Od poloviny roku 2025 by měla být nově platit novela zákona o odpadech, která se bude zpracovávat do konce tohoto roku. Příští rok je plánovaný na nasazení celého systému a zavedení do praxe.

Zálohování je cesta k očištění přírody

Motivací k zavedení zálohového systému je dostat z přírody povalující se prázdné plechovky a PET lahve hyzdící naše okolí. Třeba na Slovensku to zafungovalo tak, že z přírody tyto obaly úplně vymizely,“ zmínil na začátku tiskové konference ministr životního prostředí Petr Hladík.

Důvodů k zavedení zálohového systému je celá řada. Prvním z nich je samozřejmě to, aby tyto obaly nebyly v přírodě. Druhým důvodem je to, abychom doopravdy ze staré PET lahve udělali novou. Dneska to tak nefunguje, jelikož PETky, které zůstanou ve žlutých popelnicích, jsou prodány do jiných odvětví a průmyslů. Pouze část z nich slouží pro výrobu nové PET lahve a opravdu chceme podpořit cirkularitu. Ze staré PET lahve vytvořit novou,“ doplnil ministr Hladík.

Cílem zavedení zálohování je do roku 2029 dosáhnout toho, aby se 90 % vybraných PET lahví a plechovek vrátilo do života. Dnes bohužel nedosahujeme ani 80 %. Veškeré náklady na zavedení celého systému a následný provoz dle slov ministra Petra Hladíka nebude občany ČR nic stát. Veškeré náklady ponesou výrobci a dovozci nápojů, kteří již teď platili poplatky EKONOMu. Nyní je budou platit operátorovi, tedy neziskové organizaci zřízené za účelem koordinace celého systému zálohování, třídění, prodeje PETu atd. Na založení operátora se budou podílet subjekty pokrývající minimálně 80 % zálohovaných obalů uvedených na trh.

Na jaké lahve se bude povinnost zálohování stahovat a jaká bude výše zálohy?

Nově budou zálohované všechny plastové lahve a plechovky nealkoholických nápojů o objemu 0,1 až 3 l. V případě alkoholických nápojů se pak bude nové opatření týkat nápojů do 15 % alkoholu, a to jak v plastových lahvích, tak v plechovkách. Výjimka ze zálohování se bude týkat plastových lahví od mléka, olejů a sladkých sirupů, jelikož jsou znečištěné. Do této výjimky spadají také obaly od alkoholických nápojů s objemem alkoholu více jak 15 %.

Pro koncového zákazníka by se nemělo zásadně nic měnit, jelikož celý systém bude stejný, jako je tomu dnes se zálohovaným sklem. Zákazník při nákupu zaplatí za nápoj a k tomu připočtenou zálohu za vratný obal. Záloha bude mít stejnou výši pro PET lahve i plechovky. Přesná hodnota zatím není známá, avšak její předpokládaná výše by měla být 4 až 5 Kč. Podmínkou pro vrácení zálohovaného obalu bude, aby byl nesešlápnutý, nezdeformovaný a stále na něm byla čitelná etiketa, na které je umístěn unikátní EAN kód. Tento kód slouží k rozlišení PET lahví a plechovek vyrobených v ČR a zahraničí. Má zamezit tomu, aby se v ČR vybíraly zálohované obaly ze zahraničí.

Odběrná místa a sběrná sít

Vratné lahve bude možné vrátit bez rozdílu toho, zda byla zakoupena v supermarketu, malém obchodě nebo na internetu. Povinně budou sběrná místa vytvořena v prodejnách potravin a čerpacích stanicích nad 50 m2. On-line prodejci budou mít povinnost se zapojit do zpětného odběru vratných obalů také, a to tak, že zpětný odběr bude proveden při dodávce zboží zákazníkovi. Ke sběru se mohou dobrovolně přihlásit také prodejny do 50 m2, školy, trafiky, kiosky nebo také samotné obce. U obcí nad 300 obyvatel, kde nebude prodejna s odběrným místem, bude odběrné místo zřízeno operátorem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze