Google zaútočil na CES. Jeho „Hey Google“ znělo všude

Google zaútočil na CES. Jeho „Hey Google“ znělo všude
Fotografie: Google
  • Google měl na veletrhu CES poprvé velkou přítomnost
  • Vše se točilo kolem hlasového Google Asistenta
  • Google na veletrhu představil několik nových integrací Google Asistenta do výrobků

Po letech okázalé ignorace největšího veletrhu spotřební elektroniky na světě se letos rozhodl Google zaútočit naplno. Vůbec poprvé ve své historii měl na veletrhu skutečně velké zastoupení, a to nejen vlastním stánkem, ale i mnoha doprovodnými aktivitami a masivním marketingem. Je pravděpodobné, že tuto strategii zvolil Google po loňském silném nástupu asistentky Alexy od Amazonu, která byla na veletrhu skutečně všudypřítomná.

Letos byl ale Amazon v porovnání s Googlem neviditelný a vše se na CESu točilo kromě jediného – Google Asistenta, který si našel cestu takřka do všech odvětví elektroniky. Už nepřebývá pouze v telefonech nebo Google Home. Google na veletrhu ohlásil integraci Google Asistenta do Android Auto, představil konkurenci Amazon Echo – tedy Google Home s displejem – a Assistant si našel samozřejmě cestu do televizí, audio zařízení a dokonce i ledniček a další domácí elektroniky.

Google na veletrhu CES v Las Vegas: velký stánek, možnost vyhrát spoustu cen a silná přítomnost na stáncích partnerů

Aby se všichni návštěvníci mohli s Google Asistentem a všemi jeho implementacemi podrobně seznámit, měl Google na parkovišti svůj velký stánek. Ten sice musel na nějakou dobu uzavřít kvůli průsakům po silných deštích, které doprovázely začátek veletrhu, ale po jeho znovuotevření zde stály opět dlouhé fronty.

Více než hodinové fronty pak celý den návštěvníci stáli i na výherní automat. Stačilo prohodit pár vět s Google Asistentem a mohli jste vyhrát třeba Google Home mini. Mnohem větší prezenci měl ale Google skrze své partnery. Takřka na každém stánku významnějšího výrobce měl Google svůj koutek (někdy i pořádný kout), kde propagoval Google Asistenta. Skoro to vypadalo tak, že kdo ve své novince nemá Google Asistenta nebo Amazon Alexu, je úplně out.

Nesmíme zapomínat na to, že Alexa a Amazon Echo nejsou jediní hlasoví asistenti. Samsung výrazně tlačí svého Bixbyho, Microsoft Cortanu a svého vlastního ukázal i Mercedes-Benz. Aktivuje se obligátním „Hey Mercedes“. Nešlo si také nevšimnout totální absence Siri od Applu. Ten tradičně CES ignoruje, nicméně je vidět, že v oblasti hlasových asistentů je oproti konkurenci těžce pozadu. Zatímco Google i Amazon se integrují do obrovského množství výrobků a budují svůj ekosystém (a Microsoft se o to alespoň okrajově snaží), Apple není nikde kromě několika málo výrobků.

Hlasoví asistenti budou jednoznačným trendem roku 2018 a díky nim nás čeká výrazné zjednodušování ovládání chytré domácnosti. Čeští uživatelé, pokud tedy nevládnou angličtinou, však budou muset tyto aktivity jen zpovzdálí sledovat a čekat, kdy některý z gigantů integruje i jazyk, kterým mluví pár milionů lidí ve středu Evropy. Válka hlasových asistentů začala naplno a Google v ní hraje první housle.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze