Tlumočník od Googlu funguje, ale vyžaduje trpělivost a může způsobit faux pas

Tlumočník od Googlu funguje, ale vyžaduje trpělivost a může způsobit  faux pas
  • Tlumočník se nejprve dostane do Google Home zařízení
  • Během spuštěné funkce tlumočníka je důležité „nemluvit jeden přes druhého“
  • Využití najde rovněž na hotelových recepcích, kde usnadní komunikaci mezi hosty a zaměstnanci hotelu

S nejnovější funkcí Google Asistenta může přísloví „Kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem“ již brzy ztratit smysl. Google tlumočník totiž dokáže překládat až do 27 světových jazyků, mezi nimiž se nachází i čeština a slovenština. První testy navíc ukazují, že tlumočník většinou funguje správně, i když má stále několik much, které bude teprve potřeba vychytat.

Google Home Hub

Pro zapnutí tlumočníka je nejprve potřeba dát Google Asistentovi slovní povel, ve kterém jej upozorníte na to, že budete potřebovat pomoc s tlumočením. Tlumočník následně nejprve přepíše vámi vyřčenou větu na displej a posléze ji přeloží druhé osobě. Jistou nepříjemností jsou poměrně výrazné prodlevy v interakci – účastníci tlumočené konverzace totiž musí vždy čekat, než tlumočník překlad zpracuje a vysloví. Pokud se tedy vy nebo váš konverzační partner neřadíte mezi trpělivé posluchače, pravděpodobně nebude funkce tlumočníka ve své současné podobě nic, co byste si chtěli vyzkoušet. V některých případech zase může tlumočník vyřčenou větu špatně přeložit a způsobit tak společenské faux pas.

Samotná kvalita překladu však není špatná. Během testu tlumočníka od Googlu, kdy měl tlumočit z angličtiny do mandarínštiny, dopadl výsledek poměrně uspokojivě. Důležité však je „nemluvit jeden přes druhého“, v takovém případě se totiž tlumočník snadno splete.

Nový tlumočnický režim se nejprve podívá do zařízení Google Home Hub a v průběhu následujících měsíců rovněž do zařízení od LG, Lenova nebo JBL. Využití tlumočník najde také na hotelových recepcích, kde může usnadnit komunikaci mezi hosty a zaměstnanci hotelu. Aktuální počet 27 podporovaných jazyků bude postupem času rovněž rozšířen. Na masové rozšíření tohoto tlumočníka od Googlu si však pravděpodobně ještě nějakou tu chvíli počkáme.

Partnerem zpravodajství z veletrhu CES 2019 je společnost Huawei se svým fotomobilem Mate 20 Pro.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze