Klimatická aktivistka Greta Thunberg se nezúčastní klimatické konference COP27

Klimatická aktivistka Greta Thunberg se nezúčastní klimatické konference COP27
Fotografie: unsplash.com
  • Takové akce využívají lídři a mocní lidé ke greenwashingu
  • Jedná se o pojem, který vyjadřuje šíření dezinformací o ekologii firem či různých organizací
  • Podle Grety Thunberg je velmi symbolické, že se konference koná v zemi, která porušuje lidská práva

Švédská aktivistka Greta Thunberg uvedla, že se nezúčastní letošní klimatické konference COP27 v Egyptě, která začíná právě dnes. Jako důvod uvedla, že takové akce využívají lídři a mocní lidé ke greenwashingu. Podle jejich slov je navíc velmi symbolické, že se konference koná v zemi, která porušuje lidská práva. Devatenáctiletá aktivista již dříve na Twitteru vyjádřil solidaritu s lidmi, kteří jsou v Egyptě věznění.

Co je to greenwashing?


Greenwashing je termín složený z anglických slov green (zelený, nebo také ekologický) a whitewashing (zastíraní nebo ospravedlňování nepravdivých informací). Jedná se o pojem, který vyjadřuje šíření dezinformací o ekologii firem či různých organizací.


„Na COP27 se z mnoha důvodů nechystám. Prostor pro občanskou společnosti je letos extrémně omezený,“ uvedla Greta Thunberg při křtu své nové knihy v londýnském Southbank Centre. „Tyto konference jsou využívány jako příležitost pro vůdce a mocné lidi, jak získat pozornost, a to pomocí mnoha různých druhů greenwashingu,“ dodala.


Podle theguardian.com vydala Greta Thunberg minulý měsíc novou knihu s názvem The Climate Book. Obsahuje okolo 100 příspěvků od různých odborníků, včetně ekonoma Thomase Pikettyho, šéfa Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse nebo spisovatelky Naomi Kleinové. Peníze, které Greta Thunberg z prodeje knih vydělá, pošle její nadaci, která je rozdělí charitativním organizacím, jež se zabývají ekologickými problémy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze