Na klimatické konferenci COP27 byla schválena závěrečná deklarace

Na klimatické konferenci COP27 byla schválena závěrečná deklarace
Fotografie: unsplash.com
  • Delegáti se dohodli na vzniku speciálního fondu pro kompenzace škod způsobených změnou klimatu chudším zemím
  • Deklarace také vyzývá ke snížení emisí skleníkových plynů
  • Státy mají nejpozději do příští klimatické konference nezávazně vylepšit své plány na ochranu klimatu
  • Další klimatická konference je plánovaná na konec příštího roku ve Spojených arabských emirátech

Před několika dny skončila klimatická konference COP27 v Egyptě. Zástupci světových států se shodli na závěrečné deklaraci. Předseda konference a egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí uvedl, že dokument reprezentující politickou shodu na konferenci byl jednomyslně schválen. Podle reuters.com je jedním z důležitých dílčích výsledků konference dohoda na vzniku speciálního fondu pro kompenzace škod způsobených změnou klimatu chudším zemím.

V závěrečném ustanovení jsou státy opětovně vyzývány k tomu, aby co nejdříve snížily emise skleníkových plynů. Delegáti také potvrdili dřívější závazek utlumení spalování uhlí. Státy mají nejpozději do příští klimatické konference nezávazně vylepšit své plány na ochranu klimatu. Další klimatická konference je plánovaná na konec příštího roku ve Spojených arabských emirátech.


„Úpěnlivě vás žádám, abyste schválili navrhovaná rozhodnutí, která vám představím. Svět se dívá, vyzývám nás všechny, abychom dostáli očekáváním, jež do nás vkládalo světové společenství a zvláště ti, kteří jsou nejzranitelnější, a přesto přispěli ke klimatické změně nejméně,“ Samí Šukrí před skončením závěrečné plenární schůze konference.

Vznik speciálního fondu pro kompenzace škod způsobených změnou klimatu chudším zemím schválilo okolo 200 států. Chudší země budou dostávat finanční prostředky na zmírnění následků způsobených oteplováním Země, jako jsou záplavy, bouřky, sucha, ale také stoupající hladiny moří. V dohodě nejsou uvedené konkrétní částky, ani kdo přesně bude mít na kompenzace nárok.


„Oceňuji, že do fondu pro zranitelné země budou přispívat i ty státy, které se dosud hodnotily jako rozvojové, ale ve skutečnosti už rozvinuté jsou,“ uvedl pro ČTK zmocněnec české vlády pro mezinárodní jednání o životním prostředí Jan Dusík. Dohoda podle něj stále dává šanci na udržení globálního oteplování pod 1,5 stupně Celsia. „Nemůžeme zvyšovat finanční prostředky a zároveň nechat stále růst emise skleníkových plynů,“ dodal.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze