Hranici globálního oteplení o 1,5 °C nejspíš překročíme do 5 let

Hranici globálního oteplení o 1,5 °C nejspíš překročíme do 5 let
Fotografie: unsplash.com
  • Pravděpodobnost překročení hranice je 66 %
  • Překročení hranice globálního oteplování o 1,5 °C by mělo závažné důsledky pro planetu
  • Odborníci vyzývají k důraznému a okamžitému jednání, aby se omezilo globální oteplování

Odborníci varují, že zásadní hranici globálního oteplení o 1,5 °C pravděpodobně překročíme do 5 let. Podle vědců je nyní 66% šance, že se tak stane do roku 2027. Pravděpodobnost překročení se zvyšuje hlavně v důsledku emisí z lidské činnosti. Nejnovější zpráva je založená na nedávném výzkumu, který představuje alarmující vývoj globálního oteplování. Pokud svět překročí tuto hranici, i když jen dočasně, má to závažné důsledky pro planetu. Překročení této teploty by znamenalo, že svět je o 1,5 °C teplejší než ve druhé polovině 19. století, před rozsáhlým využíváním průmyslových fosilních paliv v revoluci.


Teplota 1,5 °C se stala důležitým symbolem globálního jednání o změně klimatu. V rámci Pařížské dohody z roku 2015 se země dohodly, že se budou snažit omezit globální oteplování na 1,5 °C. Překročení této hranice každý rok po dobu 10 nebo 20 let by mělo katastrofální dopady, včetně delších vln veder, silných bouřek a požárů. Studie ukazuje, že pravděpodobnost překročení oteplování o 1,5 °C se zvyšuje. Před rokem 2020 byla šance nižší než 20 %, ale postupně se zvyšovala. V současné době je už na 66 %.

Překročení této teploty znamená, že se svět oteplil o více než 1,5 °C ve srovnání s obdobím mezi lety 1850 až 1900. Vědci upozorňují, že dosažení této hranice jen na jedno období není definitivní. Stále je čas omezit globální oteplování pomocí razantního snížení emisí. Výzkumníci zdůrazňují, že teploty by musely zůstat na nebo nad 1,5 °C po dobu 20 let, aby museli prohlásit, že byla překročena hranice stanovená v Pařížské dohodě. „Tato zpráva neznamená, že trvale překročíme 1,5 °C, jak je stanoveno v Pařížské dohodě, což se vztahuje k dlouhodobému oteplování v průběhu mnoha let,“ uvedl pro bbc.com generální tajemník WMO profesor Petteri Taalas.

Odborníci vyzývají k důraznému a okamžitému jednání, aby se omezilo globální oteplování a minimalizovaly jeho dopady na naši planetu a budoucí generaci. Je nezbytné snížit emise skleníkových plynů a přejít na udržitelnější a méně znečišťující zdroje energie. Pouze společným úsilím a kolektivními opatřeními můžeme omezit nebezpečné změny klimatu a zachovat životaschopnou budoucnost pro všechny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze