OSN: svět míří do klimatického pekla

OSN: svět míří do klimatického pekla
Fotografie: unsplash.com
  • Podle Petra Fialy je Evropská unie na dobré cestě k tomu, aby se do roku 2050 stala prvním klimaticky neutrálním kontinentem
  • Generální tajemník OSN vyzval světové vůdce, aby urychlili odklon od fosilních paliv

Během úvodních projevů na klimatické konferenci COP27 v Šarm aš-Šajchu v Egyptě označili světoví lídři a delegáti boj proti globálnímu oteplování za boj o přežití lidstva. Generální tajemník Organizace spojených národů (OSN) António Guterres uvedl, že nedostatečný pokrok způsobil, že se svět řítí do klimatického pekla.


Premiér Petr Fiala, která na konferenci zastupuje Českou republiku, ve svém projevu uvedl, že je Evropská unie na dobré cestě k tomu, aby se do roku 2050 stala prvním klimaticky neutrálním kontinentem. „Já stále vidím větší a silnější vědomí i u zemí, které nepatří k západnímu demokratickému světu, že je třeba se více věnovat ekologické politice a důsledkům klimatických změn,“ uvedl Petr Fiala.

„Lidstvo má na výběr: spolupracovat, nebo zahynout,“ uvedl generální tajemník OSN Antonio Guterres. Zároveň vyzval všechny účastníky konference, aby urychlili odklon od fosilních paliv. „Emise skleníkových plynů neustále rostou. Planeta se otepluje a rychle se blíží k bodu zlomu, který přispěje k nezvratnému klimatickému chaosu. Jsme na dálnici do klimatického pekla s nohou na plynovém pedálu,“ dodal.


Podle reuters.com francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že se svět nesmí rozptylovat jinými krizemi, jako je třeba ruská invaze na Ukrajinu a musí nadále bojovat proti změně klimatu. Britský premiér Rishi Sunak řekl, že válka je důvodem k urychlení úsilí o odstavení světa od fosilních paliv.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze