Dnes začíná klimatická konference COP27 v Egyptě

Dnes začíná klimatická konference COP27 v Egyptě
Fotografie: unsplash.com
  • COP27 se koná v Egyptě v přímořském letovisku Šarm aš-Šajch
  • Konference potrvá dva týdny, až do 18. listopadu 2022
  • Delegáti z téměř 200 zemí světa budou diskutovat nejen o rizicích způsobených změnami klimatu
  • Klimatické konference se zúčastní i premiér České republiky Petr Fiala

Dnes v Egyptě v přímořském letovisku Šarm aš-Šajch zahajovacím ceremoniálem oficiálně začne klimatická konference OSN o změnách klimatu COP27. Zúčastní se jí delegáti z téměř 200 zemí světa včetně České republiky, kterou bude zastupovat premiér Petr Fiala. Premiér do Egypta odcestoval v neděli. Konference potrvá dva týdny, až do 18. listopadu 2022. „Právě odlétám do Egypta, kde budu zastupovat ČR na summitu světových lídrů na úvod konference OSN o změně klimatu COP27. Na konferenci budeme diskutovat především o možnostech, jak minimalizovat dopady změny klimatu,“ uvedl Petr Fiala na Twitteru.


Kromě jiného budou delegáti projednávat odškodnění chudých zemí za narůstající škody spojené s globálním oteplováním. Celý svět je poznamenaný energetickou krizí a válkou na Ukrajině. To by mohlo znamenat, že se na konferenci nebudou řešit pouze nové cíle ke zpomalení globálního oteplování, ale také, jak pomoci Ukrajině a jak nejlépe vyřešit energetickou krizi. Egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí vyzval účastníky konference, aby neupřednostnili potravinové a energetické krize související s ruskou invazí na Ukrajině před bojem proti změně klimatu.

Zpráva Organizace spojených národů (OSN) zveřejněná minulý týden ukázala, že celosvětové emise do roku 2030 vzrostou o 10,6 % ve srovnání s daty z roku 2010. Vědci tvrdí, že tyto emise musí během příštích osmi let klesnout o 43 %, aby se zabránilo globálnímu oteplování nad 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předprůmyslovou érou.


Podle bbc.com se očekává, že britský premiér Rishi Sunak bude naléhat na světové vůdce, aby postupovali rychleji při přechodu na obnovitelné zdroje. Podle něj by nikdo neměl ustupovat ze závazků přijatých na loňské konferenci COP26 v Glasgow. Na loňské konferenci se zástupci světových zemí dohodli na postupném snižování používání fosilních paliv, zastavení odlesňování do roku 2030, do stejného roku snížení emisí metanu o 30 % a na zhotovení a předložení nových klimatických plánů OSN.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze