Hawaiian Airlines zahájily na palubě letadel bezplatné připojení Wi-Fi Starlink

Hawaiian Airlines zahájily na palubě letadel bezplatné připojení Wi-Fi Starlink
Fotografie: unsplash.com
  • Wi-Fi je zdarma ve 42 letadlech typu Airbus, která létají transpacifické lety
  • Společnost do budoucna plánuje připojení i na další letadla typu Boeing 787-9
  • Cestujícím je během letu pouze zakázáno telefonovat a uskutečňovat videohovory

Abychom si v letadle mohli zapnout Wi-Fi a zkrátili si tak čas strávený v sedadle, by chtěl asi každý. Bohužel stále to není standardem a po nástupu do letadla si musíme telefon přepnout do režimu letadlo a maximálně je nám při letu k dispozici místní síť, která ukáže většinou pouze nabídku občerstvení. To se ale nyní u Hawaiian Airlines změnilo. Společnost totiž nechala nainstalovat antény pro připojení se ke Starlink u svých 42 letadel Airbus A330 a A321, které létají transpacifické lety a začala nabízet připojení k Wi-Fi.

Podle spacenews.com společnost počítá s připojením i u svých menších letadel typu Boeing 787-9, přesné datum však neuvedla. Jediná letadla, která nebudou ke Starlink připojena, budou menší Boeingy 717, které jsou využívané pouze na krátké vzdálenosti při přeletech po Havajských ostrovech. Internet by měl na palubě letadel fungovat stejnou rychlostí, jako je připojení v běžných domácnostech.

Satelitů Starlink je nyní na oběžné dráze více než 6 400 a několikrát týdně další desítky přibývají. Připojení k satelitům na nízké oběžné dráze tak zajistí Wi-Fi připojení prakticky po celém světě. Podle ředitele prodeje Starlinku Nicka Galano má aktuálně konstelace kapacitu přibližně 300 terabitů za sekundu a ta se neustále navyšuje. Starlink tak i neustále navyšuje dohody s dalšími leteckými společnostmi, které mají o připojení zájem.


Jak uvádí přímo Hawaiian Airlines, připojení k Wi-Fi bude na palubě zdarma, bez jakýchkoliv registrací. Připojení nabízí od včerejšího dne a tím se společnost zároveň stala první, která tyto služby v takovém rozsahu nabízí. Aerolinky nabízejí online hraní her či streamování filmů a seriálů, naopak zakázáno mají pasažéři za letu telefonovat a provádět videohovory.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze