Honda na lednový veletrh CES přiveze hned čtyři roboty

Honda na lednový veletrh CES přiveze hned čtyři roboty
  • Jedná se o robotího společníka s řadou výrazů tváře, dva mobilní koncepty pomáhající s dopravou lidí a jedno autonomní off-road vozítko
  • Všechny roboty uvidíme v praxi již v lednu na veletrhu CES
  • Jedná se přitom pouze o ukázkové koncepty, které Honda zatím neplánuje prodávat

Robotika je poměrně mladé odvětví a odborníci se stále nemohou shodnout, jak budou v budoucnu roboti vlastně vypadat a jaká bude jejich role. Jisté je pouze jedno – podle Hondy budou proklatě roztomilí. Známý japonský výrobce se chystá v lednu na veletrhu CES představit hned čtveřici nových robotích konceptů, z nichž dva mají dokonce účelně navržené roztomilé obličeje.

Důvod, proč roboti od Hondy vypadají jak vypadají, je prostý. Jde o filozofii společnosti, podle které spočívá budoucnost v robotice v interakci s lidmi. Byť je hlavní tváří Hondy a vůbec robotiky celkově slavný ASIMO, největší úspěchy zažívá společnost s jednokolkou Uni-Cub a speciálním postrojem Walking Assist, který pomáhá lidem s chůzí.

Honda ASIMO - robot

Oba produkty jsou zaměřeny především na pomoc rychle stárnoucí japonské populaci a je tak logické, že pokud se budou staří lidé v Japonsku spoléhat na roboty, bude určitě příjemnější, když budou vypadat přátelsky. Se vzhledem robotů ovšem nepochybně souvisí také fakt, že je japonská populace již několik let doslova posedlá roztomilostí, na kterou slyší zejména mladí lidé.

Přejděme však od kulturních zvyklostí Japonců zpět k robotům od Hondy. Na nově zveřejněném obrázku můžeme vidět všechny čtyři stroje. Zleva doprava začneme společenským robotem (3E-A18), který komunikuje s lidmi nejen hlasem, ale také různými výrazy své elektronické tváře. Následuje první mobilní koncept (3E-B13), jenž je prakticky pouze židlí na kolečkách, a vedle něj je druhý mobilní koncept (3E-C13), který má v sobě navíc ještě zavazadlový prostor a poněkud roztomilejší „tvář“. Posledním robotem je autonomní off-road vozítko (3E-D13), jež vypadá prostě jen jako vcelku obyčejná čtyřkolka.

S modelem 3E-C13 jsme se přitom mohli setkat již na veletrhu Tokyo Motor Show, kde jej Honda prezentovala jako autonomní pojízdnou ledničku. Připomeneme také, že všechny čtyři nově ukázané stroje jsou skutečně pouze koncepty a Honda je v nejbližší době neplánuje prodávat.

Zdroje: theverge.com, world.honda.com, honda.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze